Franciaországban jártam a családdal öt évvel ezelőtt. Lozère megyébe voltunk hivatalosak barátainkhoz. Felejthetetlen egy hetet töltöttünk el barátainkkal egy legalább háromszáz  éves épületegyüttesben. A helyet eredetileg a középkorban alapították és egy egykori  apátság birtokközpontja volt. Állandóan most két család lakja. Mi 11-en meg is háromszoroztuk egy hétre az ott lakók létszámát. Nem töltöttük ám tétlenül azt az egy hetet, mert kirándultunk a közeli és távolabbi városokba, sőt egy napot a Tarn folyón is raftingoltunk. Az egyik nap a ház körül is hasznossá tettük magunkat, helyreállítottuk és utána beüzemeltük  az egykori kemencét. Már emberemlékezet óta nem használták, ezt a kemencét, de mégis az egykori tulajdonosai tökéletesen megépítették. Valójában elég volt kiásni a kemence előterét, amelyben egyes helyeken fél méter magasan állt a vagy száz éve behordott föld. Ritkán esik arrafele, de ha esik a magasabb helyekről a kemencéhez az áradat mindig vitt egy kis iszapot, ami miatt a kemence előtere csak görnyedve volt járható. Több óra kubikus munka és megtaláltuk az eredeti járószintet, mely kőlapokkal volt burkolva. Magához a kemencéhez már nem is kellett hozzányúlni, mert a tisztítás után teljesen használható lett. A környékről hordtunk tüzelőnek kiszáradt cserjéket, és begyújtottunk.

Az egyik sütemény a tradicionális Francia gyümölcstorta volt. Ott tanultam meg sütni, azóta Budapesten is gyakran sütöm, szilvával, sárgabarackkal, és télen almával.  Természetesen olyan finom nem lesz az elektromos sütőnkben, mint a több száz éves kemencében, de azért maradéktalanul elfogy.      
 
Aki ki akarja próbálni íme a recept:
Omlós alaptészta, hozzávalók
20 deka liszt
5 deka cukor
1 csipet só
10 deka hideg vaj
1 tojás
1 citrom reszelt héja
 
A tészta alkotórészeit összegyúrom, majd hűtőben pihentetem egy órát. A pihenés után a tésztát a kivajazott formába nyomkodom (lehet nyújtani és belesimítani is).  A tésztára rárakom az összevágott gyümölcsöt, sokszor mintát is teszek bele, ha többféle gyümölcsöt használok. A gyümölcsök tetejét megszórom cukorral, ha savanykás, illetve őrölt fahéjjal az almát. Lányaim szertik, ha reszelt étcsokoládé is van a gyümölcs között. Néha a gyümölcsöket lefedem tésztával, és megszúrkodom villával. Majd 180-200 fokon 20-30 percig sütöm.
 
Képek: A Lozère-i kétszáz éves kemence és környezete. Egy sütés utáni gyümölcstorta.
Szerző: MULTMENTO  2011.08.23. 14:04 5 komment

Címkék: fa recept épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr283173565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.08.23. 15:04:21

Úgy tudtam, h írsz erről a szép vakációról.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.08.23. 18:38:41

Mit nem adnék egy ilyen(vagy kicsit kisebb) igazi kemencéért az udvarom sarkában ! Én Horvátországban láttam régebben sokat, nem tudom, megvannak-e még, de akkoriban nagyon irigyeltem őket - még akkor is, ha nem használták, csak emlékként őrizték...

MULTMENTO 2011.08.23. 19:00:53

@sudi4: Még elő fog szerintem jönni ez a szép vakáció. Több poszt kívánkozik még belőle.

@aranyosfodorka: Én is nagyon gondolkodom rajta, hogy építek kemencét. Az egyik vidéki házunkban még megvan az egykori kemence helye is.

@X 2011.08.23. 22:10:19

Pár hónapja a koos.hu/ blogban olvastam az ajánlást
ronafalu.hu/ és állítólag a facebookon is.
Esetleg egy tipp ( bár nem a témához) majd a atv.hu/musoroldal/huzos itt lehet megnézni a riportot (beszélgetést) Nagy Bandó Andrással.
ma (kedd) 21 órától volt. (Bárdos András után)
süti beállítások módosítása