Rendszeres olvasóm írta, hogy neki több régi KGST kütyüje van, melyek mind működnek és használhatóak. Ekkor merült fel a gondolat, hogy a blogot színesítendő írjunk ezekről a lassan muzeális retro tárgyakról is. A hetvenes és nyolcvanas években a Szocialista blokk országaiban gyártott termékekhez nem lehetett ám egyszerűen hozzájutni. Amikor először Szovjetunióba utazhattunk, hosszú listát vittünk azokról a termékekről, melyeket érdemes ott megvenni. Listára került a Rakéta porszívó, a gőzölős vasaló, a Junoszt TV, az Ermak hátizsák, a fúrógép, és sorolhatnám még a kurrens termékeket. Szovjetunióban aztán ért bennünket a meglepetés. A nagy áruházakban eladótér volt ugyan, csak épp azok az áruk hiányoztak, amelyek a mi listáinkon voltak. Azért a végén csak sikerült elköltenünk a zsebpénzünket, és nélkülözhetetlen kütyükkel tértünk haza.

Az első ilyen célzott KGST termékeket bemutató posztban rögtön két hajszárítót is bemutatok. Az egyik hajszárító, nem KGST-s, hanem Nyugatnémet. Meg voltam róla győződve, hogy a hétvégi házamban őrzött még a rendszerváltás előtt vásárolt burás hajszárítóm NDK-s. A fényképezésekor döbbentem rá, hogy ez egy Nyugati import 1980-ból. A dobozán még rajta van az egykori ára,1600 Ft. Nagy pénz volt ez akkoriban, hisz 1985-ben a kezdő fizetésem 3200 Ft volt. Az NDK-s párja ugyan egyszerűbb kézi hajszárító, de szerintem a két hajszárító korszerűségét tekintve nincs igazán különbség. Az NDK hajszárító, ha lehetett venni nem került többe 200 Ft-nál. Mindkettő 30 év után is tökéletesen működik. Nem is értem, hogy miért vettünk a rendszerváltás után új hajszárítót.  
Képek: Az NDK és NSZK-s hajszárítók és papírjaik
Szerző: MULTMENTO  2011.10.25. 01:02 4 komment

Címkék: kgst

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr293292729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.10.25. 07:34:33

Most sajnálom csak igazán,- ( vagy ellenkezőleg!)-hogy kb. 8 éve kidobtam! - - anno hoztam a SZU-ból egy (női) "hajcsavaró-készletet" - a csavarókat elektromos módon lehetett felmelegíteni, és ne bonyolítsam. Az egy külön történet lehet(ne), hogy majd' minden SZU elektromos berendezés kész életveszély volt !- csak nem mindenki tudott róla...
A teljesség igénye nélkül : (hoztam- anno) "turmix gépet" - festékszórót (!)- hőfokszabályzós vasalót (!) - hősugárzót (!) - szerencsére "gőzölőst" nem - és a többi cuccot ne soroljam! :-)
(nem lepett volna meg, ha lezuhan a repülőgép,amivel jöttünk- kb. (mi) 40-en magyarok...
Ki ne feledjem : azért mind a mai napig (vésztartalék) van egy magyar (?) hajszárítónk (- vajon minek ?) - vásárolva : 1973 ! - bár magam sem tudom,mennyi fűtőbetétet cseréltem benne - stb. Rakéta porszívónk is - 1973-tól... vagy 10 évig volt ?- ha nem több.
Kb. a 3. vagy 4. látogatásom után ... igyekeztem pénzemet (Rubel) inkább "elvodkázni" a helyszínen... de az egy más történet. (Viszont az étkészletek - kanál/villa/kés - ha épp' kapható volt,- az azért megérte! )
Na, má' meg "megrohantak" az emlékek... :-)
(Tipp: koos.hu/2011/10/24/40-eves-az-email/ )

@X 2011.10.25. 08:14:04

Amúgy köszi' a témát ! (vagy ellenkezőleg...) A hajszárító (retro) V.E.K.Sz. Typ: H2 ( most ne keresem a neten)- viszont megtaláltam !- jótállási jeggyel + becsomagolva ( bár a doboza nincs meg) TG 12 grillsütő (!) Bár mi azt nemes egyszerűséggel csak kenyérpirítónak neveztük.(mert egy másikat 1973-óta használunk - néha...)
Adatai RAMOVILL - 1986.12.22. (15 éves)-jótálláson,- sajnos a blokkja nincs meg. na ennyit - nincs több időm,most.
**************************************
Na, most csinálhatok egy.... vasaló csatlakozó vezetéket ?.... bár mintha az lenne az 1973-as (!) kávéfőzőnkön (?)...

Sicc 2012.01.01. 18:16:45

Ez a Rowenta típusú villamosszék megoldás nagyon tetszik.
süti beállítások módosítása