Gyerekkoromban, ha kérdeztek a kedvenc süteményem, habozás nélkül rávágtam, hogy az almás pite. Imádtam a pitét, legalább is Nagymamám és Édesanyám pitéjét. Sajnos, nincs már aki nekem gyerekkori pitét süssön. Anyósom ugyan mindig megpróbálkozik és nekem almás pitét süt. Anyósom almás pitéje össze sem hasonlítható gyerekkori pitéimmel, alig van benne alma és vastag a tésztája. Hiába céloztam én arra, hogy több alma, és kevesebb tészta kellene, ő csak ilyet tud.

Én egy ideje magam csinálom a pitét. A tésztám alapja egyszerű omlós tészta, melyet már itt a blogon is leírtam. Az utóbbi időben egy kicsit változtattam a recepten, mert a búzalisztet keverem teljes kiőrlésű rozsliszttel, és cukor helyett édesítőt használok. A sütéshez még pitesütő cseréptálat is vettem. A saját pitéim, majdnem olyan finomak, mint a gyerekkoriak. Nemrég rájöttem, hogy miért. Történt, hogy előkerült Édesanyám ötvenes évekbeli receptes füzete, illetve azok töredékes maradéka. Valójában ugyanaz az összetétel, mint most én is használok.
Képek: A pitesütő tálam és az almás pitém. Pite recept az ötvenes évekből.   

Szerző: MULTMENTO  2011.12.01. 00:34 komment

Címkék: recept kerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr203417948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futótűz 2011.12.01. 07:22:24

Lehet,hogy a legtöbben nem fogják elhinni, de pl. az (almás) pite is azon ételek egyike, amit soha nem kóstoltam, nem ettem. valószínűleg nem is fogom -már. (Jó kérdés,hogy van más pite is, mint almás ?- bizonyára (?)- bár én azokat a "pités" filmeket sem láttam.)
Viszont "hatott rám" a "recept az 50'-es évekből" (fotó) - valahogy nagyon hasonlít a régi bibliai töredék(ek)re !
Pontosítandó !- Tipp: megpróbálni a 2 képet - (bibl.töredék - és a receptet) összemontírozni ? :-) :-)
További tipp :
<a href=www.vital.hu/karacsonyi_szaloncukor_teszt&gt;Szaloncukor téma</a>
Vagy hogy' kell beírni ?
www.vital.hu/karacsonyi_szaloncukor_teszt

MULTMENTO 2011.12.01. 07:39:34

@futótűz: A lefotózott recept előkerülésekor nekem is olyan érzésem volt, mintha valami fontos antik emléket találtam volna. A bibliai töredékekkel való összehasonlításodon meghatódtam. Köszönöm.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.12.01. 18:03:29

Két napig görcsöltem, mert valami miatt nem tudtam belépni !!! Nem értem, mi történt, egyszerűen nem fogadta el az inda a belépésemet régi adatokkal - aztán most egyszerre hipp-hopp, itt vagyok....A fene se érti ezt...

Szóval almás-pite: az én tapasztalatom az, hogy sokan az almás bélest is almás pitének hívják, s ebből eredeztethető sok zavar.
A pitében van sütőpor, a bélesben nincs – ez adja a kettő közti különbséget.
A pite az az általad említett vastagabb, puha tészta, a béles a vékonyabb, kicsit akár ropogósabbra sült. Mellesleg én is csak a bélest szeretem. Készülhet más töltelékkel is.
süti beállítások módosítása