Nemrég olvastam, hogy többen keresik a pécsi Zsolnay kút egykori budapesti párját, mely a Gellért hegy tövében az II.VH előtt az egykori Erzsébet híd lehajtója és a Lukács fürdő között állt. Azt nem tudom, hogy mi lett vele, de azt tudom, hogy Budapesten nagyon sok épületet manapság is Zsolnay kerámiák díszítenek. Van amelyik Zsolnays épület mellett szinte naponta elmegyek. Ezeket az épületeket fotózni is szoktam magamnak. Úgy gondolom, hogy az olvasóimat is érdekelheti, ezért ezeket itt a blogon apránként be fogom mutatni. Biztosan lesz olyan, amelyikről csak sejteni lehet, hogy Zsolnay. Lesz olyan, melyet a szakirodalom is emleget. Elképzelhető, hogy lesz olyan, melyet én Zsolnaynak fogok tartani, de kiderülhet róla, hogy tévedtem.

Kezdjünk egy szakirodalom szerint ismeretlennel. Lehet, hogy nem is Zsolnay, de én annak tartom. Sokszor megyek el a közelében és betérek, hogy megcsodáljam. Egy egyszerű társasház, a Király utcához közel a VII. kerület Rózsa utcában található. Ráférne a felújítás, de így is mutatja, hogy annak idején építtetője nem sajnálta a pénzt, és sok díszes épületkerámiával díszítette házának homlokzatát. Kár, hogy sokáig csak elhordtak a díszekből, vagy helyettesítették konvektor csövekkel.

Szerző: MULTMENTO  2012.04.15. 06:14 3 komment

Címkék: zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr414428632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.04.15. 09:19:10

Az ötödik képen lévő két női arc kísértetiesen hasonlít a Lechner Ödön által tervezett máriakéméndi kegytemplom két szobrának arcához. Nézd meg itt: www.szoborlap.hu/16413_mariakemendi_kegytemplom_szobor_diszei_mariakemend_lechner_odon_1912.html?l&nr=1
(igaz lehetnének jobb, közelebbi képek is, de majd ha arra járok lefotózom)
Az én véleményem szerint is nagyon nagy a valószínűsége, hogy ezek Zsolnay alkotások.
Boldogan és izgatottan, előre is köszönettel várom a folytatást !

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.04.15. 09:22:01

Vagy nézd meg ezt:
www.szoborlap.hu/1144_epuletdiszek_a_felsovamhaz_utcaban_pecs_n_a_n_a_.html

Nagyon sajnálom - akár Zsolnay akár nem - hogy ilyen állapotban vannak.... Csak nehogy "egyszerűsítsen" valaki és leverjék az egészet....
süti beállítások módosítása