Nem az emléknapján ugyan, de meglátogattuk Fertőrákoson Szent Donát emlékoszlopát. Jó meredek utcán kellett felkapaszkodni a szoborhoz, de megérte. Mint megtudtuk az emlékoszlop szobrát régi fényképek alapján újra kellett faragni, mert az eredeti teherautós tolatás áldozata lett. donat10.jpg

donat2.jpgA szőlősgazdák, szőlőhegyek védelmezője Szent Donát. A közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték. A kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt. A csodát Szent Donát közbenjárásával magyarázták. A XVIII. század óta Ausztriában és Magyarországon is elemi csapások: a villámcsapás és a jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá. Szobrát főként a szabadban, utak mentén emelték. Augusztus 7-én, körmenettel is megtisztelték emléknapját.

donat1.jpg

Fertőrákos Szent Donát szobrocskáját 1643-ban a falu szélén állították. A Kovácshegyre felkapaszkodva találjuk a Fertőre néző szépen felújított műemléket. Az ősi szobor négy méter magas oszlop tetején áll. Egy rozskéve előtt imádkozó férfit ábrázol. Forrás: http://www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/szent_donat.html

donat3.jpg

donat4.jpg

donat5.jpg

donat6.jpg

donat7.jpg

donat8.jpg

donat9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.08.07. 06:38 2 komment

Címkék: emléktábla sarokház szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr215433728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.08.07. 07:17:23

Nahát, milyen érdekességeket tud meg az ember ! Ezt a Donátot "nem ismertem"... Mellesleg megható az oszlop felirata és tisztelendő, hogy máig megőrizték.

MULTMENTO 2013.08.07. 10:09:21

@aranyosfodorka: A restaurálás előtt a faluban élők már nem is emlékeztek rá, hogy melyik szentet ábrázolja. Az egyik kitelepített fertőrákositól tudták meg, hogy Szent Donát ábrázolás. Nem először jártam Fertőrákoson, de ez a legutóbbi a helybeli idegenvezetéssel volt a legszebb, és leginkább megható.
süti beállítások módosítása