Nem szoktam receptet közreadni, de most kivételt teszek. Ez a süti, amit Fertőrákoson tanultam, eddig minden ismerősünknél bejött. Én eddig csak szilvával készítettem, de sárgabarackkal legalább olyan jó tud lenni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg zabpehely (apró szemű)
25 dkg nádcukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
30 dkg vaj
6-8 evőkanál lekvár
szilva
zsemlemorzsa
A lisztet, zabpelyhet, a nádcukrot, citrom reszelt héját és az őrölt fahéjat összekeverem, beleteszem a kockára vágott vajat és morzsás tésztává morzsolgatom. A citrom facsart levét a tésztához gyúrom. Hogy jobb állagú legyen a tészta, hideg vízbe mártott kézzel is gyúrom. Egy 30 x 20 centis tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával. A tészta felét a tepsi aljába nyomogatom. Megkenem lekvárral, majd rászórom a maradék morzsás tésztát és óvatosan megnyomkodom. A tetejét meghintem egy kis cukorral. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje picit megpirul.Bármilyen más lekvárral és gyümölccsel el lehet készíteni. Fertőrákoson meggyel ettem.