Biztosan többet tudna elmesélni, mint amennyit én össze tudtam szedni a ház és annak tulajdonosainak múltjáról. A ház most siralmas állapotban van. Homlokzatdíszeinek nagy része már lehullott. Az a kevés, ami még megmaradt, az is az égiek kezében van. Eredeti kapuját még a '70-es években szokásban volt erzsébetvárosi nagy kapucserék idején kímélet- lenül kicserélték.1896-ban Bruchsteiner és fia, egy nyomtatásból élő család számára épült ötemeletes eklektikus lakóház és műhely. A porcelánbetűs felirat néhány betűje még az eredeti helyén tudatja is velünk, hogy kik építtették a bérpalotát.

bruchstein1.JPG

A bádognyomás az ofszet-eljárás ősének tekintető, Magyarországon Bruchsteiner és fia honosította meg. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1dognyomtat%C3%A1s

A párizsi világkiállításon is szépen szerepeltek, mert, mint egy korabeli újságbeszámolóban olvasható: A nyomdászat, könyvkiadás, fényképészet és sokszorosító műipar is elsőrendű és számos kitüntetést hozott a magyar kiállítóknak. A nyomdászatért és sokszorosításért a kitüntetések ezek: Grand prix: Államnyomda. Arany érem: Franklin-Társulat, Athenaeum, Légrády testvérek. Ezüst érem: Horyánszky, Pesti részvénynyomda, Morelli Gusztáv, Czettel és Deutsch, Kunosy V. és fia. Bronz érem: Bruchsteiner és fia, Weinwurm, Willigschlager Károly. Közreműködők arany érme: Czettel Dániel. Közreműködők ezüst érme. Gyulai Lajos, Brafmann János, Timár Mihály, Grüszner Ármin, Schulcz Pál, Schweiger Mór, Fazekas Alajos, Schultz János. Közreműködők bronz érme: Roth Farkas, Rosenfeld Zsigond, Kornick József. Forrás: http://kafe.hhrf.org/?p=11666

bruchstein2.JPG

Manapság a régiségpiacokon és árveréseken feltűnnek a Bruchsteiner és fia nyomdájából kijövő termékek. A Damjanich utca 35. házon vajon ki tudja meddig olvasható még a felirat? 

Szerző: MULTMENTO  2014.03.19. 06:21 10 komment

Címkék: épület emléktábla zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr375851578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.03.19. 08:03:33

Nem vagyok tisztában az efféle (főleg fővárosi) házak tulajdonjogi viszonyaival. Az önkormányzaté, ergo "tanácsi"lakások ezek ? Gyanítom igen, bár hát azt sem lehet manapság kizárni, hogy már mindenki megvette azt a kis darabka lakóteret melyben él. Itt(is) nem csak a pénz, szerintem az akarat, az igény is hiányzik. El tudsz képzelni egy ilyen házat pl. Essenben ?
Egy stadionnal kevesebb épült volna, akkor tán ez a ház se így nézne ki. (gondolom én....)

MULTMENTO 2014.03.19. 08:25:12

@aranyosfodorka: A ház már vegyes tulajdonú. A lakások nagy részét megvették a lakók, a régi nyomda, és alagsori üzlethelyiségek önkormányzati tulajdonban vannak. Az egyik legrosszabb tulajdonosi szerkezet. Látszik, hogy egyes lakók kicserélték a 100 éves ablakokat jól szigetelő, de nem a homlokzat képébe illeszkedőre. Örülhetünk annak, hogy nem vakolták le, és festették le. Láttam már felújított homlokzatot, amely elvesztette a homlokzatdíszeit, és régi feliratait. Az sem szívderítő látvány.

László Vízkelety 2014.03.19. 20:01:32

Az épület kapualja is igen látványos, gazdag díszítőfestéssel, és - szerencsére - valamivel jobb állapotban, mint a homlokzat. Habár nem igazán ismerem a házat, de a fotó alapján is bizonyos, hogy eredetileg három emeletesre épülhetett és a további két emelet valószínűleg két háború közötti ráépítés lehet.

micsoda? 2014.03.19. 21:18:13

Jó írás, legalább feldobja az érdeklődést a ház, és lakói iránt. Kár, hogy a kapualjról nincs kép, ha jobb állapotú, mint a ház kívülről. Azt tudom, hogy sokat nem adnak a híres nyomdából kikerült termékekért.

az_okoskata 2014.03.19. 22:13:48

Az a helyzet, hogy amíg minden ilyen típusú "bérház" lakásai magántulajdonban vannak, nem lesznek sose felújítva, ha csak az állam nem csinálja meg... és itt nem a stadiontémát kellene felhozni (amire valóban nem sok szükség van kis országunkban), hanem inkább mindenki tessen felfogni, hogy a magántulajdon ezt vonja maga után...

tonyo71 2015.11.29. 20:53:56

A ház homlokzatának a felújítása most folyik.

MULTMENTO 2015.12.28. 15:48:05

@tonyo71: Azóta már be is fejeződött a felújítás, és minden felirat és dísz visszakerült a homlokzatra. Egy új posztot is írtam róla. Valószínűnek tartom, hogy a ház tetején levő mobiltelefon antennák bérleti díjai hozzájárultak a felújítás költségeihez, de legalább megvan.

cckk 2016.02.22. 17:32:58

Kedves Múltmentő! A Damjanich utca 35. sz alatti házunk weboldalára utólagos engedélyével belinkeltem a bejegyzését.
www.d35.hu

MULTMENTO 2016.02.22. 21:23:37

@cckk: Köszönöm - már korábban megtaláltam a honlapjukat és láttam a linket -, így teljesen jogszerű és nincs kifogásom ellene. Sőt örülök, hogy hasznát vették az írásomnak. Jó összeállítás a házuk múltjáról.
süti beállítások módosítása