A Városligeti fák alatt sétálva sok mindent lát az ember.

nemcsak1.JPG

Messziről csak egy nagy kavicsnak látszik.

nemcsak3.JPG

Aztán közelebbről kiderül, hogy emberkéz alkotta nagy emlékkőről van itt szó.

nemcsak2.JPG

A fák között diszkréten megbújva Anna Lindhre emlékezik ez a nagy kavics.

nemcsak4.JPG

Anna Lindh, teljes nevén Ylva Anna Maria Lindh (Stockholm, Enskede, 1957. június 19. – Stockholm, 2003. szeptember 11.) svéd szociáldemokrata politikus, jogász, parlamenti képviselő 1982–1985 és 1998–2003 között, a svéd szocialista ifjúsági szövetség elnöke (1984–1990), környezetvédelmi miniszter (1994–1998), külügyminiszter (1998-tól merénylet miatt bekövetkezett haláláig).

A merénylet

2003 nyarán és őszén Anna Lindh az euró bevezetéséről szóló népszavazás kampányában vett részt, az igen-oldal egyik vezérszemélyiségeként. Szeptember 10-én, szerdán, délután barátnőjével ruhát vásárolt Stockholm belvárosában, amit szeptember 12-én a népszavazás televíziós záróvitájában akart fölvenni. Délután négy óra tájban az NK áruház első emeletén egy szerb férfi, Mijailo Mijailović késsel megtámadta és súlyosan megsebesítette. A Karolinska kórházba szállították, ahol az orvosi beavatkozás ellenére szeptember 11-én reggel 5 óra 29 perckor meghalt a műtőasztalon. 

Ezt követően mind az igen- mind a nem-oldal megszakította a kampányt, a népszavazást azonban a terveknek megfelelően 2003. szeptember 14-én megtartották. A szimpátiaszavazatokról szóló spekulációk ellenére a szavazást a nem-oldal nyerte 55,9%-kal (42,0% igen és 2,1% tartózkodás mellett). Átmenetileg Jan O. Karlsson segély- és bevándorlásügyi miniszter lett megbízott külügyminiszter, majd Laila Freivaldst nevezték ki külügyminiszternek.

Anna Lindh-et Göran Persson valószínű utódjának tekintették a miniszterelnöki poszton és a szociáldemokrata párt elnökeként is. Népszerű politikus volt, halálának évében ő volt Svédország negyedik legjobban csodált nője egy közvélemény kutatás szerint. Sokak szerint ő volt a várományosa az EU leendő „külügyminiszteri” posztjának is. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh 

Szerző: MULTMENTO  2014.05.10. 06:13 1 komment

Címkék: emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr566117980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.05.10. 08:59:19

Csak nem figyelmeztető e kő ? Így jár, aki be akarja vezettetni hazájában az Eurót.
(no nem mintha én olyan nagyon epekednék utána…)
Vajon milyen kapcsolata volt Budapesttel - hogy itt kapott emlékkövet ?
süti beállítások módosítása