Aranyosfodorka hívta fel a figyelmem az Élőkép Színház Angster re-generációk című előadására. Közelünkben van a színház, és a kedvem is megvolt hozzá, hogy az előadásra elmenjek. Gondoltam, hogy ha már elmegyek, készítek képeket is az előadásról. Érdeklődtem a fotózás lehetőségéről. A színházi előadás alatt fotózni nem lehetett, de előtte a főpróbára a színházi világ fotósai bemehettek. Én is bejelentkeztem, és be is engedtek. A főpróba előtt már gyülekeztek a fotósok, mindenkinél előkészítve az állvány, és a profi fényképezőgépek félméteres teleobjektívvel. Az én oldaltáskámban egy egyszerű kompakt turistagép lapult. Amíg el nem kezdődött a főpróba, és le nem kapcsolták a terem világítását, elő sem mertem venni a kis amatőr gépemet. Amikor elkezdődött a darab, akkor meg annyira magával ragadott az előadás, hogy még a kattintgatásra és a pozícionálásokra sem tudtam odafigyelni.

angster1.jpg

Így esett, hogy a képeim nem adják vissza azokat a szenzációsan jó beállításokat, és élőképeket, amelyeket a rendező és a szereplők produkáltak.

angster2.jpg

Mintha egy jubileumi családi találkozóra jöttünk volna. Pezsgős poharakkal vártak bennünket és ott szereplőkkel és nézőkkel koccintottunk is. A színpadon a szereplők az Ansgter család tagjait játszották, a nézőtéren az Angster család valódi tagjai nézték. Az orgonagyár alapítót alakító szereplő úgy beszélt, mint annak idején a valódi életben Angster Szepi beszélhetett. Nekem nagyon tetszett, mert az én nagyszüleim is hasonló akcentussal beszélték a magyar nyelvet. Idősebb Angster Józsefet alakító Grégory Chevalier a valóságban is akcentussal beszéli a magyart, hisz francia az anyanyelve. Telitalálat volt Grégory választása, különösen erre a szerepre.

angster3.jpg

angster4.jpg

angster5.jpg

angster6.jpg

Az előadást egy szünet osztotta két részre.

Vajon mi lesz még a szünet után? Befejezett a történet az Angster gyárról? – Kérdezte feleségem. Valóban a beharangozó ajánlásban igért történetet megvolt az első részben. Az orgonagyár alapító gyermekkorától az orgonagyár megszűnéséig minden felidéződött.

angster7.jpg

Az Angster orgonaépítés titka fog kiderülni. Rövidebb lesz, mint az első rész. – mondtam sokat sejtetően. A szünet után aztán két rövidfilm levetítésével kiderült mindenki számára, hogy az Angsterek a rendszerváltozás után közreműködtek a pécsi orgona manufaktúra beindításában. Megtudtuk, hogy az orgonasípok hangjának tudományos vizsgálatát ifjabb  Angster József szorgalmazta, és lánya volt aki azt végre is hajtotta. A tudományos kutatás azt is kiderítette a mérésekkel, hogy az Angster orgonák különleges egyedi hangzását mely síp tulajdonságok adják.  

angster8.jpg

angster9.jpg

Az Angster emlékest utolsó mozzanata az volt, hogy az első felvonásban díszletként szereplő orgonasípok felhasználásával a szereplők felépítették a pécsi Angster emlékmű színpadi változatát.

angster10.jpg

angster11.jpg

angster12.jpg

angster13.jpg

angster14.jpg

angster15.jpg

angster16.jpg

angster17.jpg

angster18.jpg

Az előadás után a közönség szinte abba nem maradó tapsa is jelezte, hogy egy kiváló felejthetetlen színpadi élményben volt részünk.  

angster19.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.03.08. 06:24 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr7712305937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.03.08. 08:44:52

Nagyon várom és remélem, hogy Pécsre is elhozzák a darabot - és dacára, hogy "láttam" egészen biztos, hogy a nézők között leszek. Köszi a beszámolót !

MULTMENTO 2017.03.08. 10:17:05

@aranyosfodorka: Ezzel én is így vagyok, hogy harmadszor is szívesen megnézném színpadon. A szünetben arról beszélgettek mellettem, hogy szeptemberre tervezik a legközelebbi előadást Pécsen. Állítólag a most elhanyagoltan álló gyár sorsát is rendezni szeretnék, és ott orgona múzeum létesülne. De jó lenne, ha megvalósulna.
süti beállítások módosítása