Két hete, Marbugban lakóhelyünktől ezer kilométerre egy nap turistáskodni is bementünk a városba. A város legrégibb működő templomát – Árpádházi Szent Erzsébet -, ma a protestánsok, és katolikusok közösen használják. A templomba mi is bementünk. Nem volt turista szezon, de mégis sokan voltak bent.  A világ szinte minden tájáról voltak látogatók. Ott készítettem ezt a néhány képet. Az utolsó két kép az egykori Szent Erzsébet kórház megmaradt romjairól készült.

elisabeth_kirche_1.jpg

Árpád-házi Szent Erzsébet (Magyarországi Szent Erzsébet, német nyelvterületen gyakorta Türingiai Szent Erzsébet) (Sárospatak vagy Pozsony, 1207. július 7.? – Marburg, 1231. november 17.) II. András magyar király és Merániai Gertrúd lánya. Születési dátuma – az évszámtól eltekintve – feltehetően nem pontos, hiszen bátyja, IV. Béla 1206 novemberében – egyes források szerint 29-én – született.

elisabeth_kirche_2.jpg

elisabeth_kirche_3.jpg

Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában – eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Más történetekben Erzsébet az apjával (3 évesen) vagy férjével találkozik.

elisabeth_kirche_4.jpg

elisabeth_kirche_5.jpg

elisabeth_kirche_6.jpg

elisabeth_kirche_8.jpg

Gyakran ábrázolják még korsóval, amelyből a szegényeknek adott inni, illetve pálmaággal, ami a halál feletti győzelem jelképe.
elisabeth_kirche_7.jpg

A Marburgban lefolytatott szentté avatási per (1231–1235) aktáinak tanúsága szerint kevesebb, mint öt hónap telt el Erzsébet halála és a sírjánál történt első csoda között, ami hírének gyors elterjedését bizonyítja. A csodás gyógyulásról beszámolók többsége ugyan 50–100 kilométeres körzetből érkezett, de volt köztük egy utrechti, a következő évben pedig a liège-i egyházmegyéből is. A Német Lovagrend nevében Türingiai Konrád, Erzsébet sógora vállalta magára a szentté avatási ünnepség költségeit, és szintén a rend anyagi támogatásával kezdődött meg a ma is álló marburgi Szent Erzsébet-templom építése. Az ünnepélyes szentté avatásra a perugiai domonkos kolostorban került sor 1235 pünkösdjén, majd ezt követően nagymértékű Erzsébet-tisztelet alakult ki a közép-itáliai domonkosok körében. Dőlt betűs részek forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rp%C3%A1d-h%C3%A1zi_Szent_Erzs%C3%A9bet

elisabeth_kirche_9.jpg

elisabeth_kirche_10.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.05.10. 07:17 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr6112487077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.05.10. 09:06:11

Nem tudom miért - de a menekülteket üdvözlő felirat nekem ebben a környezetben nagyon idegen - még akkor is, ha valaki "párhuzamot akart vonni" a jelenlegi és a Erzsébet korabeli állapotok között.
A szobor nekem tetszik, ellentétben az Erzsébeten lévővel.
aranyosfodorka.blogspot.hu/2016/09/nagynyarad-mariakemend-erzsebet.html

MULTMENTO 2017.05.11. 10:35:27

@aranyosfodorka: A városban a menekülteket üdvözlő feliratból több is volt. Összességében a menekültek fogadása Marburgban teljesen érthető, és régi hagyománya van. A II. világháború után szudéta vidékről elűzött németeket fogadtak be. Ennek is köszönhető, hogy a korábban egyetemre és mezőgazdaságra épült város iparosodott. Például a nemzetközi hírű tapétagyára is a menekülteknek köszönheti létrejöttét.
süti beállítások módosítása