A szabadidőm egy részét mostanában az köti le, hogy a Feked történelméhez adatokat, és képeket gyűjtsek. Ezzel tudom segíteni a felségem magyarországi német kutatásait, és nem utolsó sorban számomra is érdekes. A krónikák szerint a templomtorony régen világoskék volt. Erre persze a ma élők már nem emlékeznek, a korabeli képek meg fekete-fehérek voltak. Azért a régi képeken látszik, hogy nem volt olyan sötét, mint most. Valaha be is volt kerítve. A bekerítés oka is kiderül a falu történetét leíró könyvekből. Meg az is, hogy nem voltak a Fekedi juhászok sem elveszettek, ha vissza kellett szólni a helyi papnak.

feked_templom_1.jpgA templom a falu közepén áll, mellette pedig egy patak folyik. Amikor a templom épült nem volt még a faluban köves út, de a talajvíz igen magas volt, ezért sokszor kitört az út közepéig, és így a lovas meg a tehenekkel vontatott kocsiknak ki kellett kerülni, úgyhogy kellett a hely a házsoroktól egészen a templomig, a templom előtt állt egy kereszt, annak is a szénás szekérrel nekimentek és eldöntötték. Ezt a keresztet az akkori pap felvitette a „Gründlibe", és azt mondta: „Ott úgyis csak szegény emberek laknak, hadd legyen nekik is egy kereszt, ahol imádkozhatnak." ősszel, amikor a juhász hazahajtotta a juhokat a legelőről, akkor mindig megállt velük a templom előtt, és ott szétosztotta őket, hogy melyik tartozik a falu felső részéhez és melyik az alsó részbe, a birkák mind meg voltak jelölve a fülükön, így a juhász tudta, hogy melyik hová tartozik. De ez a szétválasztás nem volt éppen egy könnyű dolog, mert a birkák össze-vissza futkostak. Erre aztán a juhász nagyokat káromkodott, méghozzá a templom előtt. Ezt meghallotta a pap is, és kiment, hogy beszéljen a juhásszal, és azt mondta neki: „Nézze juhász, én ezt nem tűröm, hogy itt az Isten háza előtt ilyen csúnyán káromkodik, mert tudja én is juhász vagyok, de én soha az én nyájammal nem beszélnék ilyen csúnyán." Mire a juhász: „Nézze Uram, ha a maga birkái is így viselkednének, akkor biztosan maga is más szavakat használna." a pap elment és elhatározta, hogy a templom körül kerítést fog csináltatni. Ez meg is történt 1926-ban. a templomkertben ültettek akkor szép kis tujafákat, mégpedig annyit, amennyi hősi halottja volt a falunak. Egy új kereszt is került megint a templom elé, és körülötte egy szép virágágyás díszíti a környékét, a kerítés ma már nincsen, mert már több helyen szakadt volt, és el kellett bontani. Igaz ma már birka sincs, és csönd van a templom előtt. Forrás: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/feked/a_falu_es_lakoi/

feked_templom_2.jpg

A bolhapiacon egy képeslapot is tudtam venni Fekedről. A kép valamikor a két világháború között készült, és 1941 telén adták fel. Amikor a képeslapot elhoztam, érdeklődtem, hogy létezik-e más Fekedi képeslap. Az eladó - akinek a gyűjteményében állítása szerint húszezer képeslapja van - nem tud, és nem látott még egy hasonlót sem.

feked_templom_3.jpg

feked_templom_4.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.01.31. 06:25 3 komment

Címkék: papír épület szakrália régiségpiac Hónap műtárgya

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr3013607903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2018.02.01. 18:07:17

Ez a Feked ma egy pompás, minta-falu. Itt írtam én is róla:
aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/06/a-het-szobros-feked.html
Elgondolkodom néha, hogy miképp sikeról egyik falunak megőrizni, életben tartani a múltját (pl. Feked) és másik falu (Máriakéménd), ami ugyanolyan sváb falu volt egyszerűen haldoklik - és ráadásul a haldoklása senkit se érdekel.

MULTMENTO 2018.02.01. 19:29:05

@aranyosfodorka: Nehéz feladat Fekeden is életben tartani. Feleségem ezt is kutatja, hogy mi vezetett a sikerhez, és miért gyarpodik. A nyárra Lehrphaddal is fog gyarapodni (lehrpfad.hu/hu/homepage/). Remélem átadásra jössz majd, és megtapasztalhatod a Fekedi vendégszeretet, és megtapasztalhatod, hogy mi a siker titka.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2018.02.01. 19:55:42

Szívesen eljönnék, kérlek jelezd az időpontot.
süti beállítások módosítása