Érdekesek ezek az órák. A svájci automata órám, melyet 1979-ben ballagásomra kaptam 1982-re már javításra szorult és 1987 óta nem használom, mert  azóta megbízhatatlanul és pontatlanul jár.  Megpróbáltam ezt a svájci órát javíttatni, de számomra megfizethetetlen volt az összeg, ezek a pesti órások nagyon sok alkatrészt akarnak rajta kicserélni, pedig az óra láthatóan egyben van, ketyeg ha felhúzzák, csak épp naponta több, mint egy órát siet. Az első órám, melyet 1970-ben kaptam egy Raketa óra még ma is jól jár, ugyan 1979 óta Édesapám használja, de annak igazán baja nem volt. Quartz karórám összesen kettő volt, az egyiket, az Athlantic-ot, sajnos elvesztettem. Két évet használtam, bár állandóan leesett a karomról, mert a szíjtartó rúd mindig elengedett. A későbbit nem szerettem, s miután lemerült az elem hiába cserélték ki, pontatlan lett, nem is használom, a fiókban hever. Amire igazán vágyom egy megbízható, kicsi, csendes, olcsó, napi használatra is alkalmas zsebóra. A véletlen úgy hozta, hogy mégis vettem egy karórát méghozzá azért, mert pont olyan, mint az első órám volt, egy megkímélt darabnak látszik, az óra potom 1900 Ft-ba került, így ismét van Raketa órám, mint 40 évvel ezelőtt. Hiába a nosztalgia nagy úr. 

Petrodvoreci Óragyár (Rakéta)Петродворцовый Часовой Завод (Ракета) A XVIII.-századtól kezdődően sorra alakulnak a városban az órás-ékszerész műhelyek. 1930-ban megalapítják az Első Állami Csapágykőgyárat, mely az egész szovjet óraipar beszállítójává válik. A II. Világháború pusztításai nem kímélik ezt az üzemet sem, így az a háború alatt megsemmisül. Csak 1949-ben kerül sor az újjáépített gyár megnyitására. Ekkortól már komplett órákat is készítenek az üzemben a polgári kereslet ellátására.1954-ben alakul önálló óragyárrá az üzem. (Petrodvoreci Óragyár) 1962-ben jelenik meg a Rakéta márkanév, gondolom ebben szerepet játszott az akkori sikeres űrprogram. A 70-es években sor kerül a gyár teljes korszerűsítésére, új automata gépsorok beindítására.
 
Az új Rakéta órám, amikor megkaptam használtam is egy rövid ideig, úgy ahogy átvettem. Aztán gondoltam egyet és leküldtem az órás barátomnak vidékre, hátha meg tudja javítani. Aztán amikor megkapta az órás barátom rögtön fel is hívott, hogy pont egy pár ezresért fel tudja újítani. Megrendeltem a felújítást, aztán amikor visszakaptam, kedvet kaptam a viseléséhez. Egy új valódi bőrszíjat vettem hozzá. Az óraszaküzlet idősebb eladójának nagyon megtetszett az órám és rögtön megjegyezte: „Ez túl fog élni bennünket”. Aztán elkezdtem használni, tényleg nagyon jó és pontos, azaz a naponkénti pontos időtől való eltérés egy percen belül van, legalábbis a tapasztalatom szerint. Ezenkívül, amire nem számítottam, a nagyobbik lányom is megjegyezte, hogy ez egy nagyon jól kinéző és jó óra.
Szerző: MULTMENTO  2010.02.10. 19:47 1 komment

Címkék: óra

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr311747399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.12. 09:59:28

Ismerek valakiiiit, akit lázba hoz ez a téma! Még ma leültetem a gép elé,hogy olvassa el ő is.
süti beállítások módosítása