Már a múlt hétre szerettem volna egy hétvégi kirándulást barátainkkal, akkor a rossz idő és a sár miatt elmaradt. Ezen a héten gondoltam, ha nagy baráti körben nem is, de felségemmel kettesben egy könnyű túrára megyünk. A terv egyszerű  Ürömi temetőtúra  és Dobogókői rövid gyalogtúra lett volna. Az Ürömi temetőtúra minden várakozást felülmúlt, és ezt tényleg pozitívan állíthatom. Ürömön azt terveztem, hogy először a műemlék Szent Alexandra kápolnát és a körülötte levő kis ortodox temetőt nézzük meg. Nagyon nagy szerencsénk volt, mert a kápolnában éppen  Ortodox misére készültek, így nyitva volt a közönség előtt is. Az éppen ott szolgálatot teljesítő orosz származású hölgy nagyon kedves volt, és megtekinthettük a kriptát és a kápolnát is. Példaértékű helyreállítás és tanulságos történelmi kirándulás az 1800-as évek első felébe. A kápolna melletti kis ortodox temető is szépen helyreállított, érdekes, hogy az akkori oroszok átvették a helyi lakosság temetkezési szokásait és többek között tipikus sváb sírkeresztet faragtattak sírkeresztnek, de találhatunk jellegzetes szív alakú sírkövet is cirill betűs felirattal. Ürömön a következő célpontunk a  temetőkert felkeresése volt. A temetők a mi családunkban mindig is fontos turista célpontok. A temetőket általában csak mindenszentek környékén látogatják tömegek, egyéb alkalmakkor pedig kevesen vannak. A temetők művészetét mindig is előszeretettel tanulmányoztuk és mindig is megható hely.

Dobogókőről azt hittem, hogy ezen a napsütéses napon biztosan jót lehet sétálni az erdőben. Tévedtem, de még mekkorát! Az erdőben még hó volt a sétaösvényeken pedig, ahol el is olvadt térdig érő sár és latyak. Hamar el is jöttünk. Az utolsó kép jól bemutatja a dobogókői hangulatot: tél a tavaszban és még a panoráma sem az igazi, mert messze sem lehet látni.

A kápolna melletti ortodox orosz sírkövek

 

Szív alakú fejfa cirill betűs felirattal

 

Régi ürömi német temető részlet

 

 

Egy faragott német síremlék három szimbólummal

 

Tél a tavaszban Dobogókőn

Szerző: MULTMENTO  2010.03.21. 18:31 komment

Címkék: temető szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr681857214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása