Minden hétköznap reggel a Jövő belvárosa felé igyekszem, mert most éppen ott dolgozom. Az Arany János utca felé szeretek menni, mert ott van egy irodaház, és amellett visz el az utam, illetve mehetnék másfele is, mert talán ez még néhány méterrel hosszabb is, mintha a Kossuth tér felől közelítenék. Ettől a háztól mégis mindig egy kicsit elérzékenyülök. A ház vakolatán domborművek sorozata. Az elsőn, bányászok, akik munkába igyekeznek, a másodikon bányászok, akik a szénnel megrakott csillét tolják, és a legvégén bányászfeleség gyermekével, aki aggódik, hogy vajon az aznapi műszak alatt mi történhetett a férjével. Egy kicsit elérzékenyülök, mert én is bányász családba születtem, nagyapám és apám is bányász volt, aztán a fiúkból meg? Talán jobb lett volna, ha a családi hagyományt folytatom, akkor most fúrhatnám a négyes metró alagútját. Szénbányában már nem nagyon dolgozhatnék, pedig bizony ez az épület annak idején a Salgótarjáni Szénbányák Részvénytársaság Budapesti központjának épült az előző századfordulón. A bejárat felirata még büszkén hirdeti, hogy annak idején mi is volt az épület. Sajnos ma már bányászati tevékenység nem nagyon folyik falai között, mert bankszékház lett belőle.

Azért mindig megnyugtató, hogy minden reggel látom, amint a bányászok dolgoznak. Aztán továbbmegyek és nekem is megkezdődik a napi műszak, ha szénbányászat nem is, de legalább adatbányászaton dolgozom.

JÓ SZERENCSÉT!

 

Szerző: MULTMENTO  2010.05.08. 14:07 2 komment

Címkék: épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr941983777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.05.09. 09:22:05

Meglátszik, hogy "bányász ivadék"vagy! Kibányászod nekünk ebből a rengeteg nagy városból a régi értékeket. Köszönet érte!

MULTMENTO 2010.05.13. 08:12:12

Kollégáim kérdezték, hogy melyik ez az épület az Arany János utcában, mert nem tűnt fel nekik egyik házon sem a bányász képregény sorozat. Ma megnéztem és az Arany János utca 25, a Bank center háta mögött. A kersztutca másik oldalán pedig a CAFE ZACCOS. Szoktam is mondani tréfásan, hogy a mi időnkben is zaccot kevertek a kávéhoz, de akkoriban ezt nem reklámozták.
süti beállítások módosítása