Régi tervem, hogy feleségem gyerekkori maciját restauráltassam. A kisöreg nagyon megviselt állapotban van, úgy néz ki nem múlt el felette nyomtalanul ez az ötven év. A mackó az 1960-as évek legelején került a családba, akkor kapta feleségem, hogy játsszon vele. Meg is látszik szegény macin, hogy feleségem nem kímélte, hiányzik mindkét füle, hasa, lábai lyukasak és hull belőlük a fűrészpor. Szegény pára már a szemével sem láthat jól, mert egykori eredeti szemeit elveszítette és most egyszerű ráhímzett szemeket kapott. A javításokat a maci még valamikor feleségem gyerekkorában kapta, mert fületlenség ide, vagy oda mégis felségem kedvenc játéka maradt. Egy időben még öccsével is veszekedhetett a mackón, ez azért sejteti a mackónk állapota.

Folytatva a mackó történetét, Baranyából a kilencvenes évek elején került fel a gyerekeimhez, lányszobai dekorációnak. Mondanom sem kell, hogy a maciból gyerekeim kedvenc játéka lett, és ők is rontottak szegény egészségén. Ettől függetlenül a mackó jól teljesített, mert kabalaállat lett és lányaim legtöbb vizsgájára, felvételijére elkísérte ez a kis állat. Már évek óta megbeszéltem a család nőtagjaival, hogy restaurátorhoz fogom vinni, akik bele is egyeztek, hogy restauráltassuk a mackót. Természetesen nem cél az eredeti újszerű állapot, de mindenképpen egy jól hordozható egészséges kismackót akarunk viszontlátni.
Évek óta kerestem restaurátort, mert én félek hozzányúlni, azért a varrást nem nekem találták ki. Bár dicsekedhetek azzal, hogy gimnazista koromban otthon húgom otthonra kiadott szoknyavarrás házi feladatába besegítettem és ötöst kaptunk rá. Már három éve, hogy kiválasztottam az interneten talált mackó restaurátort, de amikor elvihettem volna hozzá, mindig szükség volt valamelyik lányom vizsgájához a mackó segítségére. Most szerencsére a legkisebb lányom befejezte az érettségit, megkapta a bizonyítványt, úgy néz ki a következő tanévig a mackóra nem lesz szükség. Ma a mackót elküldtem egy kis kikapcsolódásra, hogy szeptembertől megújulva térhessen vissza. Remélhetőleg évekig lesz még a család kabalája.
Egyelőre most illusztrációnak következzék a Micimackóból Róbert Gida mackójával. Legközelebb, már remélhetőleg a mi mackónkról is teszek fel képeket, felújítás előttről és utánról is.     

 

Szerző: MULTMENTO  2010.06.27. 11:48 1 komment

Címkék: textil

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr982113178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.27. 15:24:39

Nem szabad, hogy megegye az idő vasfoga a szegény macit, és atomjaira hulljon szét az egyik vizsga kellős közepén!
Az én macimat Sárginak hívják, 4 évesen kaptam, és mára már kicsit megkopaszodott, de még így is kedves darabja a lakásnak, meg az emlékeimnek.Szegény Sárgi, mit át nem kellett élnie???!!!!
süti beállítások módosítása