Mint már korábban írtam vettem egy Somogyi kis faluban 10 darab moziszéket. Eredetileg csak ötöt akartam, aztán a lányom és a feleségem beszéltek rá, ha ilyen olcsó, akkor vegyünk 10-et, mert jó lesz otthoni házimozinak, és legutóbb is 10-en jöttek lányomhoz művészfilmeket nézni a barátai. Sokkal jobb lesz majd hatvanéves moziszékekből nézni a filmeket, mint a szőnyegről. A moziszékeket még májusban vettem, de csak ezekért nem tudtam lemenni, mert többe került volna a fuvar, mint maguk a székek. Többeknek meséltem retro moziszék mániámról, és űgy tűnik nem maradtam egyedül, mert barátom felajánlotta, hogy ha mikrobusszal megy a Balatonra családjához felfele elhozza a székeimet baráti áron. Vasárnap le is beszéltem a fuvart és délután elindultam a Balatonra vonattal, hogy este majd együtt tudjunk feljönni a székekkel. Én már vagy húsz éve nem utaztam balatoni vonattal, mert a családdal olcsóbb autóval utazni. Gondoltam nosztalgiázom egy kicsit a vonaton. Az első csalódás a jegypénztárnál ért, mert én még a húsz évvel ezelőtti árakhoz szoktam, hát most 2800 Ft volt a jegy 100 km-re, és csak oda. A jegypénztárnál szerencsém volt, mert nem voltak előttem, de jó is, mert sokat nem tudtam volna ott kibírni, mert a Déli pu. várótermében olyan elviselhetetlen WC szag terjengett, hogy alig vártam a friss levegőre. Aztán jött a következő meglepetés, a vonat 15 óra 11 percre lett kiírva és egészkor még nem tudtuk, hogy melyik vágányra fog beállni. A vonat indulási idejére aztán vágány nem, de egy felirat megjelent a táblán, hogy a vonat előre láthatóan 10 perccel később indul. Aztán 10 percenként növelték a késés idejét. Végre háromnegyed négyre a vonat is beállt az 5-ös vágányra és el lehetett kezdeni felszállni a vonatra. Végül is 60 perc késéssel indultunk. A kalauz a vonaton bíztatott bennünket, hogy a vonat le fog faragni a késésből. Száz kilométeren a vonat, csak rá tett a késésre még 10 percet. Röviden ezt a mostani vonatközlekedés szerintem csak rosszabb lett, mint volt 20 éve, hiába a drágulásnak ára van.

Nem is szidni akartam a MÁV-ot, de ki jött belőlem. A moziszékekről szeretnék írni, mert végeredményben azért mentünk. Sikerült is meglelni a székek mostani gazdáját, aki nagyon segítőkész volt. Természetesen ezek a székek öt darabos sorokba voltak rendezve, és egyben a két sor nem fért be, így szét kellett szedni kettes és hármas darabokba, hogy be tudjuk tenni a kocsiba. Szerencsénkre az eladó alaposan felkészült, így a szétbontás simán ment. Közben kiderült a székekről, hogy ezek az ötvenes évekből származnak és 1990-ig hűen szolgáltak a falusi kultúrház mozitermében. A székek már 20 éve egy régi ház pajtájában voltak eltárolva, de mostanában kell másra a pajta, és ezért árusították ki ezeket a moziszékeket. Korukhoz képest egész jó állapotban vannak, csak hát meglátszik az idő. Az eladó szerint már éppen el akarták tüzelni őket, mert a falunak nem kellettek. Nekem most nagyon jól jönnek, mert az egész család boldog, hogy retros moziteremmé tudjuk majd alakítani a vendégszobát vagy kertmozivá a hétvégi telkünk kertjét, ha úgy akarjuk. Miért ne akarnánk? Az egyik barátom szerint arra kell vigyázni, hogy a nyikorgás benne maradjon a székekben, mert anélkül nincs falusi mozi érzés. Jelenthetem, hogy ezeket a székeket nyikorgással együtt szállítottuk Héregre, mert közben az utastérből a kanyaroknál is nyikorogtak a székek, pedig nem is ült benne senki. Kalandos úton vasárnap éjjel meg is érkeztek a székek Héregre. Éjszakai kipakolás és a székek várják feltámasztásukat. A héten foglalkoztam is velük, elkezdtem összeválogatni a használható darabokat, hogy minél több jó széksorocskát tudjak összeállítani. Már kettő hármas és egy kettes sorom van is, és az utolsó kettes is alakul, mert az különleges kettes lesz, mert a kettő szék közé egy asztalka kerül, amelyikre helyezhető majd a projektor, ahonnét valójában vetíteni lehet. A csiszolás, pácolás, lakkozás még hátra van, de előbb vagy utóbb ezekből házimozi lesz.  
 
Képek sorrendben: Autóban a székek, A ház, amelynek pajtájában húsz évig pihentek, A szoba, ahogy le lettek pakolva. Egy hármas sor szerkezetileg összeállítva

 

 

Szerző: MULTMENTO  2010.07.22. 18:02 4 komment

Címkék: autó épület bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr292169153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.23. 10:33:17

Igen, igen.A nyikorgás a legfontosabb kelléke a moziszéknek!!!!:-)))))))

u834589wt89r 2012.01.14. 22:41:23

Szia, nagyon tetszik a moziszék project.
Valahol írtad, hogy többet vettél, mint amire szükséged lenne. Én is kerestem mostanában, de sajnos nem találtam (legalábbis csak szerintem irreálisan drágán). Azt szeretném kérdezni, hogy van-e esetleg 2db, amit eladnál?
Köszi Zoli

MULTMENTO 2012.01.15. 08:19:41

@u834589wt89r: Kedves Zoli !
Valóban volt egy időszak, amikor úgy gondoltam, hogy sok lesz. A lányom aztán igényét fejezte ki a maradékra, így sajnos nem tudok egyet sem eladni.
Üdv. Józsi

u834589wt89r 2012.01.15. 09:38:29

Ok, köszi! Ha esetleg hallasz még eladó darabról kérlek szólj. Sok sikert a székek felújításához.
Cheers Zoli
süti beállítások módosítása