Nemrég kedves ismerősöm az első világháborús emlék után egy újabb képet küldött az alábbi szöveggel: „Zsák,kés,borotva(nagyapám amerikai hadifogságából)zsák sorszámozott,kés U.S.jelzéssel, borotva U.S.A.1920.jan.13.(nyelébe ütve)”

Szerencsés nagyapja volt a barátomnak, hogy a hadifogságból hazajött, és még hozzá igencsak jól használható eszközöket hozott. Nekem a dédnagyapám jött meg hadifogságból, de ő sajnos egy tüdőgyulladással érkezett meg, melybe bele is halt. Így az én nagyanyám félárván nőtt fel. Aztán a sors szinte megismétlődött, mert a nagyapám a II. világháború hadifogolytáborából nem jött meg, így Nagymamám után az Édesanyám is háborús árvaként nőtt fel.
Nagy kincs volt akkoriban egy ilyen borotva. A II. Világháború után pedig egy ilyen borotva és a hozzá tartozó borotvapenge nagyon sokoldalú eszköz volt. Emlékszem kisgyerekként már borotvapengét használtam, no nem borotválkozásra, hanem az akváriumom tisztántartásához. Aztán a borotvapenge a barkácsolások elengedhetetlen eszköze volt. A hatvanas években nem voltak barkácsáruházak, hogy sniccereket lehessen venni, így sniccernek is nagyon alkalmas volt. Nagyanyám a cérna elvágásra is borotvapengét használt. Aztán jött a katonaság, bizony jó borotvapenge nélkül a szakáll ellenőrzésen fennakadt az ember. Az egyetemen is nélkülözhetetlennek bizonyult, mert a műszaki rajzokat csak azzal lehetett javítani. A pauszpapírról óvatosan le lehetett kaparni a felesleges tust, a dipából pedig hajszálvékony szeletekkel ki lehetett metszeni a rontást.
Amennyiben a penge elvesztette az élességét jó esetben még élesíteni is lehetett, persze ha volt egy ilyen készülékünk, mint amilyet ismerősöm képe ábrázol. A mai fiatalok már nem tudják mi az, ismerősöm szerint „valami ősi mikrokazetta lejátszó”volt a legkülönösebb megfejtése a tárgynak.
 
Szerző: MULTMENTO  2010.09.11. 12:28 2 komment

Címkék: papír fém textil

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr682288373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.12. 09:32:12

Tetszik ez a bejegyzés.Egyszerű, mindennapi használati eszközökről mennyi minden jutott az eszedbe. Mennyi mindent le lehetett róla írni.Történelmet, családi históriát,saját emlékeket.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

MULTMENTO 2010.09.13. 07:37:04

Örülök, hogy másnak is tetszik. Valójában azért kezdtem el a tárgyakról feljegyzéseket írni, mert annyi minden történik velük, és ha nem írjuk le elveszik, vagy bennük marad. Így "kibeszélve", jobb mindkettőnknek.
süti beállítások módosítása