Nem is oly rég írtam a szódásüveg csövéről, mely az utóbbi idők legolvasottabb blogbejegyzése lett.

Tegnap egyik lelkes olvasóm írta, hogy egy régi szódásnál járt, és elbeszélgetett a szódásüveg csőréről. A szódás úgy tudja,hogy nem a szódások találták ki a csőrt,hanem egy 1920 körüli rendelet írta elő,az öblögetések meggátlására.
A múltkori képen levő szódás üveg csak kényelmetlenné tette ezt a fajta használatot, de nem tudta meggátolni. Barátom most talált egy olyan szódásüveget, melynél a szóda nem a cső irányába spriccel, hanem arra merőlegesen. Ez a palack már lehetetlenné teszi öblögetésre használni a szódát.
A szódásüveg megnevezése: Sasos félliteres

A palack felirata:Fehér Flóris Cinkota.

Szerző: MULTMENTO  2010.09.28. 08:07 6 komment

Címkék: üveg fém

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr552328713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.28. 11:12:26

Milyen népszerű ez a szódásüveg sztori!Pedig nem is taglaltad azt az ominózus öblögetést részletesen!Képzeld, ha ehhez kapcsolódna egy kis mese! Ne, ne is kérjed, nem írom meg!:-))))

MULTMENTO 2010.09.28. 13:52:27

@sudi4: Én is ettől félek, hogy bulvár irányba mentünk már ezzel a témával. Remélem lesznek még ezen kívül is jó tárgyak, melyekhez tudsz, majd mesét írni:-)))))

2010.09.29. 11:27:58

Igen, szívesen írok ebben a csodás blogban történetkéket. Ha más irányultságú lenne a blogod, akkor a szódásüvegről is írnék:-))))))De az egy más műfaj:-)))))

Fehér Anna 2013.02.13. 14:29:52

Fehér Flóris a nagyapám volt, akit személyesen nem ismertem, de a szódásüveg és a hozzá tartozó világ a boldogabb béke időket idézi és nagyon mély nosztalgikus érzéseket indit meg. Nagyapámnak 12 gyermeke volt, akikkel a kapcsolat is megszakadt, igy a szódásüveg mintegy élő relikvia köti össze a jelent a múlttal, a nagyapámmal.

MULTMENTO 2013.02.13. 21:03:21

@Fehér Anna: Köszönöm a hozzászólást. Nagyapja szódagyáráról és annak történetéről szívesen írnék még, ha írna az oldalt megadott e_mail címre.

Fehér Anna 2013.02.14. 15:57:10

Kedves Multmentő, nagyon szivesen fogok irni a nagyapámról és a családomról, ha egy kicsit többet fogok tudni róla én is keresem a szálakat, amik elég tekervényesek, ugyanis a szódásüveg nekem arra bizonyiték, hogy ha egy szódásüveg van akkor volt több is és volt egy szikvizüzem is, ahol szódával töltötték meg. A kocsma az Cinkota melletti Nagyiccén volt, ahol már nyoma sincs a vendéglőnek, a helyén használt autókereskedés van jelenleg.
A szálak Medzevbe -/Felvidékre/ vezetnek, ahol a nagyapám az 1891-es iparosok jegyzékében fényképészként van nyilvántartva, majd Békéscsabára költöztek, ahol szintén van fényképész müterme és mint vendéglős a volt Csaba Szállót vezette, de ugy tudom, hogy abban az időben volt mozija is és azt hiszem, hogy Békéscsaba életében jelentős szerepet vállalt, amit igyekszem rövidesen jobban felderiteni és a békéscsabai, gyulai levéltárban több adatot gyüjteni. A 12 gyermek közül apám a második gyermeke volt, aki 1980-ben halt meg, a többi testvérével nem tartotta a kapcsolatot és szeretném őket is megtalálni, hátha többet tudunk meg a családról, a korról, egymásról.
süti beállítások módosítása