„Történetét nem tudom. Megvettem, mert olcsó volt és olyan nadrágtartó gyanús a szíja.” – Írta múltmentő blogolvasóm az alább látható csákánybaltáról.

Nem akármilyen eszköz ez a csákánybalta, több tűzoltó egyesület címerében a mai napig szerepel ez a típusú szerszám. Sőt a történelemkönyvek szerint a csákánybalta magyar középkori fegyverből ered:.
 
Csákánybalta: fém fejből és fa nyélből álló, a baltához hasonlóan szerelt régi magyar fegyver, kiválóan alkalmas a lemezvértek leküzdésére. A vágásra alkalmas éles baltafejhez tartozó szokásos négyszögletes, gyakran rövid nyakon ülő fokrészt megnyúlt, aláhajló, sascsőrre emlékeztető tüske váltja fel. Ezáltal a fegyver nemcsak támadó tempóban, de visszafele húzva is használható, például az ellenfél lóról való lerántásához. A megnyúlt tüske, a csákány ugyanakkor a nyélhez képest kiegyensúlyozza a baltát, így minimális fordítással a fegyver vágóélét, vagy a csákányt lehet a támadáshoz használni. Az első változatban puha, páncél nélküli részeket érdemes támadni, ahol a vágásnak van szerepe, a második esetben pedig sisak bezúzása, lemezvért lyukasztása a cél, mert kis felületen hatalmas átütő erőt lehet így alkalmazni.
 
Szerencsére a képen látható csákánybaltát már sokkal békésebb célokra használták. Szerintem a két világháború között egy ifjú cserkész táborozásához készült ez a csákány. A cserkészek is nagy hasznát vették ennek a szerszámnak, mert a balta részével ki tudták vágni a sátorveréshez szükséges fákat. A sátor helyének megtisztításához - akár köves tisztáson is -, pedig a hegyes rész jó szolgálatot tett. A család pedig nagyon félhetett, hogy az ifjú legény majd a nadrágszíján viselve megsérti magát. Mit csinál ilyenkor az ifjú cserkész anyukája?
Szerintem az apuka nadrágtartójából és némi nemű bőrdarabból készíttetett egy csákányvédő felszerelést. A nadrágtartó a húszas években még jó szolgálatot tehetett a táborban. Ma már egy kissé eleresztett a nadrágtartó, de azért így ez az együttes lakásdísznek sem utolsó.
Szerző: MULTMENTO  2011.01.15. 19:38 3 komment

Címkék: fa fém textil

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr292586357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.01.16. 13:43:40

Időm rövidsége miatt csak annyit,- hogy találtam a neten egy teljesen ehhez hasonlót! Kis tévedés, hogy "anyuka csinálta volna a bőr "védőszerkezetet!" Kétségtelen, hogy az a "nadrágtartó" anyag- az egy szerencsétlen "restaurálási" mód ! (eredendően bőrből volt az is )- stb.
Tipp: Googleba írva : Tűzoltó balta 1887 eredeti hordszíjon

[ Bár cserkész már én sem voltam,- elég sok mindent tudok róluk,- kicsit kár volt "rajtuk viccelődni?"- de sebaj. ]

MULTMENTO 2011.01.16. 16:54:02

@@X: Koszönöm az információt, megtaláltam a hozzá hasonlót. Bár ezen a csákányos nincs gyártói jelölés és évszám, de biztosan ez is van vagy 100 éves, mert a nadrágtartó is már legalább 60 éve kerülhetett rá, hiszen nagyon meg van nyúlva, és nagyon el van használódva. A cserkészeken nem viccelődni akartam, csak egy cserkész kisokosban találtam egyszer leírást a csákánybalta használatáról és istenítették, hogy milyen jó táborozási segédeszköz. Emiatt gondoltam, hogy ez biztosan egy cserkészé lehetett.

@X 2011.01.19. 08:09:15

A "virtuális beszélgetés?" - már csak ilyen ! (?) - könnyen félreérthető ?- vagy bennünk a hiba ?- hogy sok mindent eléggé "felületesen" (?) - kapkodva/sietve akarunk megbeszélni ?- vagy nem is tudom.
OK! - Pl. lásd Szerb Antal : Naplója (?) vagy valami ilyesmi a könyv címe - máig "vitatják", hogy igaz-e ?- vagy sem !- az, ami abban le van írva !
***********************************
A pécsi (régi) tűzoltólaktanyáról is vannak képek ( weboldal) - ott látható, hogy a "csákányukat"- anno eléggé nagy becsben tartották ?- (stb.)
süti beállítások módosítása