A Kacatboltban való vásárlás után ott maradt még a patikafiókomnak a testvére. Szegénynek rosszabb sors jutott, mint a már megvásároltnak, mert letört róla a porcelán fogó, és a fa részei is lelakottabb állapotban voltak. Hiába ezt miután eltörték fogóját használt csavarokkal, szegekkel és egyéb fémhulladékokkal felrakták a padlásra. Többeknek panaszoltam, hogy van egy hajdanán szebb időket látott patikafiók ismerősöm az Ó utcai boltban, porcelán gombra vár. Barátom mesélte, hogy náluk a régi szülői házban rengeteg porcelángomb volt, még a bili fedelére is ilyet tettek. Kérésem nyitott fülekre talált és barátom egyszer csak beállított hozzám egy porcelán gombbal és a hozzá tartozó csavarral. Mondta, hogy a szerszámos kamrájában volt egy nagyon szakadt fiókon, melyről lecsavarozta. Most szegény porcelángomb nélkül fog tovább szolgálni abban a hideg és sötét szerszámos kamrában.

Megvettem a Kacatboltban a már felújított patikafiók testvérét. Leszereltetem róla a zománc feliratot és óvatosan szétszedtem. Sajnos több gondom volt vele, mint testvérével, mert több deszkája már eltörött és utólag szögekkel erősítették meg, hogy használható maradjon. Ezzel több munkám lesz. Szétszedve bizony elég kilátástalannak tűnik két hét alatt a felújítása, hisz csak esténként tudok vele foglalkozni. Három oldallapot kell ragasztani, azokhoz is idő kell. Az egyik oldala még tűzre is kapott, mert egy foltban elszenesedett az oldala. Talán a tűzoltás után lett vizes, ami miatt a benne levő szögek, csavarok annyira megrozsdásodtak, hogy némelyik egyszerűen beletört, de sebaj, úgyis ragasztani akarom a fiókot, hogy a következő száz évet is kiszolgálja. 
 
A fiók zománc felirata: PLV. CORT. QUERC. , utánanézve, ez tölgyfából nyert folyékony gyógyszer volt. Az Interneten erre való utalást egy 1838-as orvosi kézikönyvben találtam. Képek: A második patikafiók felújítás előtt, közben és utána
 
Szerző: MULTMENTO  2011.03.05. 14:23 Szólj hozzá!

Címkék: fa porcelán fém bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr252712726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása