Gyerekkorom óta szeretem a sarokházakat. Gyerekkorom lakhelyéhez közel két háztartási bolt is volt. A közelebbi háztartási bolt egy ötvenes évekbeli ház földszinti üzlethelyisége, míg a távolabbi egy háború előtti saroküzlet. A hatvanas években mindkettőben ugyanazokat a cikkeket lehetett kapni, illetve hiányzott mindkettőből, ha éppen készlethiány volt. Mégis én mindig a saroküzletbe mentem vásárolni. Talán innét eredeztethető a sarokházakhoz való vonzódásom.

A mai sarokház bemutatómban három sarokház fényképet mutatnék.
Az első egy csúnyácska sarokház Budapesten az Aradi utcában. Az érdekessége, hogy egyetlen erkély van rajta és az is használhatatlan. Gondolom a tervezője úgy gondolta, hogy a sarok egyhangúságát fel kell oldani, hát a sarkot megtörte egy erkéllyel. Nem egy építészeti bravúr, de mindig megnézem és csodálkozom. Ezen a sarokházon az erkély úgy mutat, min tökön a gyűszű, de azért mindig felnézek és várom, hogy valaki megjelenjen az erkélyen.
A második sarok az előzőtől nem messze a Csengery utcában található. Ezen megint az erkély fogott meg, pontosabban annak hiánya. Valószínűleg, csak ideiglenesen falazták be az erkély kijáratát, de mégis így maradt vagy ötven éve.
A harmadik —, hogy pozitív példát is hozzak — a Báthori utca sarkán áll. A XIX század végén épült ház sarkára egy igazán erős nőt költöztettek. Amikor elmegyek előtte, nem is merek rá rosszat mondani, mert félek, hogy a kezeiben tartott aranylabdával megdob, és azt úgy gondolom nem élném túl.

Szerző: MULTMENTO  2011.05.12. 08:31 8 komment

Címkék: épület sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr622897510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.05.12. 19:22:22

Meglep,hogy Bp-en is vannak ilyen csúf öreg, elhanyagolt házak... nem tudom miért hittem, hogy ezek lassan azért már eltűntek. Igaz, az idejét nem tudom, mikor jártam utoljára fővárosunkban...

@X 2011.05.13. 07:34:30

Na. igen ! - úgy tudom @Aranyosf. magyar tv.-t ritkán néz... és úgy tudom nem lakott (tartósabban) pl. tanácsi (önkormányzati) lakásban, sem szövetkezetiben és ne soroljam. (nekem vagy 30 egynéhány év megadatott - és ne bonyolítsam.) Aki nem látta volna és érdekelné (?)
tv2.hu/aktiv/video/elatkozott-tarsashaz-egy-daru-is-all-az-udvar-kozepen (nem mintha különösebben érdekelne...már bocs' - csak-csak a sok kellemetlenség és szokatlanság ellenére tán' 2 kellemes pillanatom lehetett ?- amikor 1.) családi házba költöztünk... 2.)Társasházi ügyintézéseket befejezhettem...
Kissé sajnálatos, hogy csak-csak Bp. XIII.ker és II.ker (eléggé öreg házak...) történeteiről "illik tudnom" ? ( eléggé kényszeredetten...)
P.s. Még szerencsés, hogy ott nem változtak meg az utca vagy tér elnevezések... (de erről sem többet...)

bnyuszi 2011.05.13. 09:20:12

@aranyosfodorka: azért nem újítanak fel minden lepusztult házat, mert így nem kell díszletet építeni háborús filmekhez.

LongJohnHolmes 2011.05.13. 10:41:08

@bnyuszi: Később meg földrengéses filmekhez sem :)

Murderface 2011.05.13. 11:02:59

@aranyosfodorka: tényleg régen lehettél Bp.-en, a 6-7-8-13. kerület tele van ilyen házakkal.
Érdemes körülnézni Bécsben, ugyanilyen típusú házak vannak gyönyörűen felújítva, bevakolva, öröm nézni őket.

2011.05.13. 11:06:42

Sarokház, egy süteményt hívtak igy régen, nem véletlenül, a sarokház mindig is több volt egy átlagos háznál, attól lényegesen értékesebb, mint testvére: a sarok telek.

Szépek a képek.

bazs 2011.05.13. 11:45:42

Az első képen a bal oldali épület viszont szép.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.05.13. 19:33:05

Uff ! Micsoda élet lett itt hirtelen !!!
:-)
süti beállítások módosítása