Ezt az ajándékot – melyről most írok - a születésnapomra kaptam barátaimtól. Szoktam emlegetni, hogy gyerekkorom kedvenc játéka egy romos MOM óra szerelése volt. Többször szedtem az órát darabjaira. A fogaskerekekkel játszottam egy kicsit az asztalon. Az olyan klassz, amikor forognak, és táncolnak az asztalon, mint a búgócsiga. A gyerekkori órám ugyanilyen volt, pontosabban az nem zöld, hanem világoskék volt, de ennek most nincs jelentősége.

Ezek a óraszerelések nem is akárhol történtek ám! Egy gyönyörű szép mecseki kastélyban. Pontosabban annak alagsorában, ahol a mosókonyha volt. Az én nagymamám ott volt mosónő. Óvoda nem volt a faluban a hatvanas években, így lettem „vendégmunkás” a mosodában. A kastély csecsemőotthonként működött, és bébi holmikat kellett mosni vasalni. Néha a vasalást is megengedték egy kisméretű úti vasalóval. Egyszer a csecsemőotthon igazgatója is felfigyelt rám, és személyesen nekem a kis négyévesnek bemutatta a kastélyt, no meg az állami gondozott csecsemőket. Én annyi kisgyereket még addig nem láttam együtt, akkor még kistestvérem sem volt. Ráadásul én nagyon szerettem volna kistesót, mert akkor nem kellett volna egyedül játszanom, de a szüleim az akkori családmodell szerint nem akartak testvért. Én a csecsemőotthonban aztán az igazgatóval egy ilyen látogatásomkor megbeszéltem, hogy viszek a csecsemőotthonból kistestvért magamnak. Az igazgató bácsi meg megkérdezte, hogy melyik gyereket választanám. Erre én kivágtam magam és közöltem: „Az összes lányt .!”
Így történt, hogy a csecsemőotthonból kistestvéreket akartam, helyette viszont kaptam egy kishugit. Persze nem az otthonból, hanem a kórházból hozta Édesanyám.
Az óráról többek között ez jut eszembe. A magyar óragyártásról pedig az, hogy állítólag a magyar óragyártást a II. világháborúnak köszönhetjük. Az órás barátom szerint a háború után a németek a JUNGHANS óraszerkezeteket hoztak Magyarországra, mert azokat használták bombák gyújtószerkezetéhez. A háború után háromezer óraszerkezet megmaradt. Az órások szerint ezekből a szerkezetekből indult  a MOM óragyártás.
 
Az én órám valószínűleg Dunaújvárosban készült, amelyről ezt írták:
A könnyűipar lényegesen kisebb volumenű, de mégis jelentősnek mondható beruházása a Magyar Optikai Művek Dunaújvárosi Óragyárának alapítása volt. Az üzem 1967 tavaszán 25 munkással kezdte meg a termelést a vasmű egyik munkásszállójában. A dinamikusan fejlődő üzem dolgozóinak létszáma néhány esztendő alatt 270-re emelkedett, az óragyár termelésének éves értéke megközelítette a 30 millió forintot. A '70-es évek elején 2 üzemcsarnokkal bővült, s 1975-re a hazai óragyártás (ébresztőórák, percjelzők, kapcsolóórák, késleltető óraművek, elektromos és technikai műszerek) bázisa.
 

Képek: Óragyártás Dunaújvárosban. Az én órám az asztalon.

Szerző: MULTMENTO  2011.07.01. 08:24 6 komment

Címkék: óra fém épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr443029209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.07.01. 09:19:27

Remélve,hogy nem "sértek személyiségi jogokat" - esetleg ez az említett épület ? (Bár nem jártam a közelében - ill. manapság már azt sem tudom, hogy mi működik benne ?- tán' idősek otthona ?- stb.) Jó volt a történeted :-) - sajnos a hasonló ( felhúzhatós) órák valahogy már nincsenek (nem maradtak meg) nálunk, viszont van 2 db. 1973-as (elemes) óránk, (az egyik fali) -és mind a mai napig működnek ! (lassan 37-38 éve ?-)
Remélem, készül a sodrófa ? :-)

@X 2011.07.01. 09:21:19

Elfelejtettem a linket
www.panoramio.com/photo/35721620
(Jánosi Engel Adolf volt kastélya - vagy valami ilyesmi .)

MULTMENTO 2011.07.01. 09:27:43

@@X: Igen, mindez tényleg az Engel Adolf kastélyban történt. Sajnos legutoljára üresen állt és hírdették az interneten is felújítandó kastélyként. A sodrófa is készül, majd arról is írok :-)

2011.07.01. 18:21:09

Nekünk is világoskék volt.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.07.02. 08:12:52

Egy torokszorító emlék jutott eszembe a történeteddel kapcsolatban. Hivatalos ügyből kifolyólag jártam egy gyermekotthonban, ahol kicsi voltak, olyan 3-6 év közöttiek. (Vagyis én velük találkoztam az udvaron, véletlenül.) Mai napig emlékszem, ahogy egy kislány hozzám szaladt, megállt előttem, felnézett rám, - mintha a magasságos égbe nézett volna - és azt mondta. "Vigyél haza"....
Soha, soha nem fogom ezt a képet elfelejteni....
(Az egész gyerekotthon téma is megérne egy jó kis beszélgetést....)

MULTMENTO 2011.07.02. 20:58:32

@aranyosfodorka: Szerintem is érdekes. Később gyerekotthonban is jártam, sőt egy kisfiút a gyerekotthonból be is fogadtunk a családunkba. Úgy gondolom jó hosszú beszélgetés lenne belőle...
süti beállítások módosítása