„Légvonalban öt kilométer, de tudok egy rövidebb utat az erdőn át.” — felelte Moldova novellájában a bácsi a tudakozó kérdésre.

Reggelente ez jut eszembe, amikor a munkába menet a rövidebb úton megyek dolgozni. Gyalogosan terveztem az utat lakóhelyemtől az új munkahelyre. A Google tervezőjét hívtam segítségül, amelyikben eddig nem csalódtam Budapesten. Most meg lám csak földalatti utakat nem tud, lásd a kivágott útvonaltervezőből vett képet.
A valóság az, hogy Budapest VI. kerületi Bajza utcából és XIII. kerületi Bulcsú utca gyorsan elérhető gyalog vagy kerékpárral, mert egy gyalogos alagút köti össze a két városrészt. Ez az alagút  pedig nem is mai, már 1889-ben is létezett, sőt a „Magyar Svejk” még át is ment rajta, olvastam a múlt évben:
„Reggel fel, rendezkedés, tisztolkodás, öltözés, s fel Svobodához, az állásból semmi sem lőn. Ferihez, s vele el a Földművelési Ministériumhoz, hol soká váratván magára, elmentem Patkofskyhez, s onnan Matter után kérdezősködni, kivel azonban csak délben lehetett beszélni, el, a Podmaniczky utcza fejlődését vettem szemügyre, az alagúton át, Ferdinánd hídon vissza, a régi váczi temetőnek alig van nyoma. „ Itt eredetiben is olvasható: http://magyarsvejk.blog.hu/2010/10/25/1889_10_25
 
Nekem ez a gyalogos aluljáró még jelen állapotában is nagyon tetszik. Ugyan szeretem gyorsan szedni a lábam, mert a szagok azért benne vannak. Száz évvel ezelőtt azért sokkal jobb lehetett, mert az alagút felénél egy plussz kijárat is volt, ez látszik most is elfalazva. Sőt annak idején az alagút természetes világítást is kaphatott, mert látszanak a lefedett bevilágító aknák.
Manapság is biztonságosan át lehet rajta menni gyalogosan, vagy kerékpárral. Ma már nem nevezhetne be Budapest legszebb gyalogos aluljárója címre, de úgy tudom még mindig tartja a „Budapest leghosszabb gyalogos aluljárója címet”.
   
Képek: Google gyalogos útvonaltervezés, Képek az alagútról, és az alagútból.  

Szerző: MULTMENTO  2011.08.08. 10:16 3 komment

Címkék: épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr143133457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.08.08. 16:13:35

Nem nevezted be a blogodat ?
goldenblog.hu/szavazas.aspx
(Bocs' most nincs több időm.)

MULTMENTO 2011.08.08. 20:06:36

@@X: Pont a Te ajánlásodta neveztem be. Kiváncsi vagyok a közönségnek mennyire tetszik. Én aKultúrális blogok közé ajánlottam, de a szervezőbizottság aHeli.érték kategóriába tette. talán jobb is, mert itt kevesebb induló van:-)

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.08.09. 11:11:51

No, én ebbe az alagútba biztos nem mernék bemenni !!! Nem mondanám, hogy túlságosan bizalomgerjesztő - akármennyire is különleges.
süti beállítások módosítása