Többszörösen is hozománynak kell nevezni az alább bemutatásra kerülő festett ónémet szekrény koronadíszét. Ezt a koronadíszt a szekrénnyel együtt hozományként kapta feleségem nagymamája, akit mi csak „Omsi”-nak hívtunk. A hozzá tartozó szekrényt ismertük, mert Omsinak ez maradt a ruhásszekrénye még 70 évesen is. Igaz, hogy valamikor az ötvenes években felújították, és a koronadíszétől megfosztották, mert az már nem volt divat. Az ónémet szekrény koronadísze, pedig a készítés évszámával és a hozomány tulajdonosának a nevével a padlásra került. Kettő évvel ezelőtt kutakodtam a padláson, és akkor került a kezembe szekrény koronája. Az ónémet díszek közül már csak egy darab volt meg, de szerencsére ez alapján már a másik hármat könnyen le tudtam gyártatni a Lipótvárosban, ahol a Csanády utcában levő esztergályossal nem ez volt az első ügyletem.

Ez a bútor ma már nem képvisel jelentős értéket, hisz az antik bútor piacon rengeteg ónémet vagy annak nevezett bútordarabbal találkozhatunk. Nem csoda, hiszen ezek a bútorok annyira népszerűek voltak, hogy németországi megjelenésük után az 1800-as évek második felében, csaknem az egész világon elterjedtek.

A mi bútorunk pedig egy késői 1937-ből származó darab, ráadásként nem is tölgyfából, hanem fenyőfából készült. Természetesen a nemesebb fa utánzatot is megkapta, flóderezték. Az esztergályozott dísz pedig ezüst festést kapott.

Még mindig gondolkozom rajta, hogy milyen funkciója legyen a lakásunkban ennek a koronának. Felmerült, hogy a franciaágyunk fölé kerül egy polc, és annak a tetejét díszíti. Az is felmerült, hogy az IKEÁS tálaló komód tetejére teszem, és ott emlékeztet majd Omsira. Félbe is hagytam a felújítást, csak a hiánypótlást, és a teljes tisztítást és rovartalanítást végeztem el. Most natúr formájában várja, hogy a család kitalálja, hogy milyen új funkcióban éljen tovább ez a hozományunk.
Hogyan készült: A festék nagyon vastag volt és faragott részek is voltak, ezért Kromofággal martam le a festéket. Körömkefével távolítottam el a feloldott festéket. A végén forró háziszappanos vízzel a natúr fa előtűnt. Még a hajdani asztalos ceruzavonalai is látszanak. A letisztított fa részeket szúölővel átkentem, mert sajnos a szú lyukak látszottak.
 
Képek: A szekrénykorona a padláson. Az ágyvéghez még letisztítatlanul próbálva. A tálaló szekrény tetején.   
Szerző: MULTMENTO  2011.08.18. 01:17 1 komment

Címkék: fa bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr523158871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.08.19. 08:38:38

Nekem legjobban ott az ágy mellett tetszik, de jó a szekrényre rakott változat is.
süti beállítások módosítása