Előző posztban röviden írtam váci élményeim egy részéről. Most két Vácott talált kifejezésre szeretném felhívni olvasóim figyelmét. Az egyik alkotással a főtér híres cukrászdájában találkoztunk. Az egyik érdekes sütemény hosszúkás gondola alakú porcelán tányérban volt. Nem láttunk még ilyet, épp meg akartuk kérdezni, hogy mi is az, amikor elolvastuk a kiírást. Csíksomlói – olvastuk a tábláján és rögtön rá is jöttünk, hogy ez nem más, mint egy Somlói galuska csak éppen ötletes csomagolásban, és hozzá az ötletes névadás. Ennél már csak a minősége volt jobb, hiszen régen ettünk ennél finomabb Somlói galuskát, akarom mondani Csíksomlóit.

Képek: cukrászda és Csíksomlói
 
A süteményezés után nem sokkal aztán újabb váci nyelvújításba botlottunk. Azaz egy ruhajavító névtábláján egyszerűen ezt olvastuk : Megvarr-lyuk. A Word ugyan  ezt a szóösszetételt is aláhúzza, pedig nagyon ötletesnek tartottuk, hisz a műhely profilját a legrövidebben fejezi ki, hogy ez egy ruhajavításra, lyukstoppolásra és egyéb kisebb varrodai munkákra szakosodott kis műhely. Nekünk nagyon tetszett, akkor is, ha a helyesírási szabályok most még nem is fogadják el.
Képek: A műhely bejárata

Szerző: MULTMENTO  2011.10.01. 00:17 4 komment

Címkék: üveg porcelán épület textil

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr1003268625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.10.01. 07:18:53

Ma - megint csak röviden -
2.kép - remélem legalább számlát is adtak fizetéskor (?)
4.kép - látom a "fémgyűjtés" ott is "sínen van!" - ha jól látom, gáznyomás szabályozó (?) - eléggé rossz helyen van ?- ( de ők tudják)

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.10.01. 09:02:09

Szenzációs felfedezések ! Két ilyen szó minden pénzt megér - az én véleményem szerint. Nem tudom lehet-e más nyelveken ilyen kedves szójátékokat gyártani?

MULTMENTO 2011.10.01. 17:25:21

@@X: Igen kaptunk számlát, bár nem kértem volna, hisz nem ellenőrizni mentünk :)
@aranyosfodorka: Szerintem is, szójátékban a magyar verhetetlen.

2011.10.02. 15:52:21

És ha már Vác!Érdemes lefotózni a régi kapukat.Mindegyik 1-1 "műalkotás"Amíg még megvannak.
süti beállítások módosítása