Már sokat írtam Zsolnay tárgyainkról, a kedvenc Zsolnay tálamról még eddig sosem írtam. Most sem azt fogom bemutatni, hanem egy hozzá nagyon hasonlót, melyet nemrég vásároltam. Befogadtam, mert gyerekkoromra és kedvenc Nagymamámra emlékeztet. Féltve őrizte azt a tálat, mert a harmincas évekből, az ő esküvői ajándékaiból egyetlenként a szögletes  Zsolnay maradt meg. Nem is különleges, semmi díszítés nincs rajta. Hófehér tál volt mindig is, az idő vasfoga nem fogott rajta. Volt egy levesestálunk is vele egykorú, de az fajansz tál volt a budapesti Gránit gyárból, csontszínűre öregedett és csorba is volt szegényke. Nagymamám csak ünnepnapokon szedte elő a kedvenc szögletes tálamat. Ősztől tavaszig általában rizst tálalt fel benne a vasárnapi ebédkor. Nyáron szerettem igazán ezt a tálat, mert nyáron szinte mindig a tejfölös uborkasaláta tálja volt. Ha a tálra gondolok, mindig uborkasalátát látok benne, a damaszt terítővel letakart vasárnapi asztalon.

A képeken látható Zsolnay tálat péntek délután találtam az Izabella utcai régiségkereskedésben. Megvettem, mert ugyanolyan pajzspecsétes Zsolnay jelzés van rajta, mint a mi egykori tálunkon. Ugyan ezen van egy kevés dekor, de szerencsére nincs aranyozva, és egyetlen narancssárga vonal a barokk mintás szél alatt. Tulajdonképpen jól áll neki ez a díszítés. Pénteken hazaérve elrejtettem a tálat a szekrényben, hogy majd egyszer valamikor jó lesz ajándéknak.
Szombaton reggel vásárolni voltam a zöldségesben. Mit látok meg legelőször ?  - Természetesen az uborkát. Ezután már nem is volt kérdés, hogy mi lesz a saláta a szombati ebédhez. Az uborkát hazavittem. Megmostam,. Felszeleteltem. Fokhagymát reszeltem rá, megsóztam, összekevertem. Állni hagytam. Közben a tálat elmosogattam. A végén az uborkát egy kicsit megborsoztam, és sovány joghurttal összekevertem. A végén az egész tál salátát megettük.

Szerző: MULTMENTO  2011.10.02. 00:48 3 komment

Címkék: porcelán recept textil

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr73270492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.10.02. 07:44:01

(Demokrácia van...)
Bár a z.paprikát én is "mindenestől" megeszem (maggal)- azért a salátában(vagy a lecsóban) nem ! Máshol írtam, pl.a paradicsom "közepét" is kivágom ! - na, de attól még ez itt látványként is guszta ! A tálhoz : írod,hogy nem aranyozott a széle, de attól még a mikróban lehet alkalmazni ?- (ha egyáltalán befér)
[Jut eszembe... mennyibe lenne egy ilyen savanyúság egy étteremben! .... ] - de az egy más történet. Sajnos a szombati - Hétvége melléklet még NINCS a neten. (Téma : olcsó bp.-i éttermek)- bár én már a honlapjukat megnéztem (pl. foldesjozsikonyhaja - fricipapa - és valami roma (Róma) étterem

MULTMENTO 2011.10.02. 08:20:21

@@X: A hétvégi mellékletet tegnap olvastam, szöveg alapján jó kis éttermeket ajánl az újság. Én még egyikben sem voltam :-(

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.10.02. 08:26:50

A Zsolnay gyárban régebben árultak minta és festés nélküli tányérokat – nem tudom igazán, mi volt/lehetett a bajuk, (vagy volt-e egyáltalán) mert viszonylag elérhető áron adták. Persze az is lehet, hogy készakarva készítettek a „köznép” számára is megvehető árú edényeket. Azt sem tudom, hogy mostanság kapható-e még ilyesmi ? Azt hiszem Pécsett nagyon sok embernek van ilyen tányér-készlete – nekem is van és volt nekünk otthon, gyerekkoromban is. Én a lapos és leveses tányérjaimat úgy kb. 10 éve vettem. Tálra (leveses, salátás) viszont nem emlékszem, hogy láttam anno a boltban. Ezért lehet, hogy a te minta/festés nélküli tálad kuriózum.
süti beállítások módosítása