Egy hétköznap voltunk csak Vácon, mégis már két posztot írtam róla. Egy jót sétáltunk a váci belvárosban, a város Duna partján, még ebédeltünk, majd aztán a belvárosi sétát a Csíksomlóival fejeztük be. A városból kifele autózva aztán a tervem szerint a váci kálváriánál álltunk meg. Mint minden kirándulásom előtt mindig tájékozódom, hogy hol mit érdemes megnézni. Így mindenképpen terveztem a kálváriadomb megmászását. Ugyan a Műemlékek honlapján a leírás szerint még nincs teljesen befejezve e restaurálás: http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=7519 . Találtam egy leírást is a helyreállításról itt: http://www.archiweb.hu/alaprajz/pdf/2001-4/06tema5.pdf.

A városból kivezető úton nagyon könnyen megtaláltuk a Kálváriadombhoz vezető utat. A domb előtt még parkolóhelyet is sikerült találni, hisz itt van a városi kórház parkolója is. A műemlék környezete már a kezdetektől bíztató volt. A Kálváriához felvezető útnál ismertető tábla volt, melyen a fontosabb tudnivalók is kiderültek. A kálváriára rosszat nem lehet mondani, legfeljebb annyit, hogy sajnos a kálvária feljárat be van lakatolva. Kár, hogy nem lehet megtekinteni, vagy nincs egy elérhető kulcsos néni, akinek telefonálni lehetne, hogy jöjjön és nyissa ki. Akár belépőt is szívesen fizettünk volna, hogy megtekintsük a kálváriát belülről is, meg a tőle nem messze épült gyülekező házat.
 
Képek: A kálváriadomb és épületei. Kilátás a dombról város felé.
Szerző: MULTMENTO  2011.10.12. 00:21 1 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr623290125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.10.12. 07:26:40

Rengeteg szép kálvária van - a közelemben fotóztam is néhányat. Kár, hogy senki sem tekinti ezeket "műalkotásnak" - és eszerint is bánnak velük. Pedig - legalábbis az általam látottak - szépek, érdekesek és értékesek.
süti beállítások módosítása