Tegnap akár hungaricumot is süthettem volna.Kakaós csigának ismerjük, de az Internet azt állítja róla, hogy eredeti neve „csokoládés tekerge volt”. Megpróbáltam utánajárni, hogy tényleg létezett-e ilyen elnevezésű sütemény, de nyomát nem találtam, leginkább csak hivatkozást néhány gasztroblogger között.

A kakaós csigáról ezt találtam:
„A kakaós csiga igazi hungaricum. Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába is került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.”
 
Én ugyan ezt a sztorit csak kitálációnak gondolom, hisz miért éppen Gödön, miért éppen pont a 33. születésnapjára, és miért éppen január 10-én.
Ettől függetlenül hajlandó vagyok elhinni, ha valaki bemutatja Pösch Mór születési anyakönyvi kivonatát 1875 január 10-ből, vagy legalább gödi cukrászdájának fényképét.
Ettől függetlenül nagyon jól sikerült a tegnapi kakaós csiga. Maradéktalanul elfogyott még a vaníliás pudinggal és aszalt áfonyával töltött verzió is.
     Aki meg nem hiszi, járjon utána!
Szerző: MULTMENTO  2011.12.09. 07:25 3 komment

Címkék: porcelán recept

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr723449824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futótűz 2011.12.09. 08:20:29

Együttérzésem ! Valami hasonló cipőben jártam/járok én is (?)- mert "mindent tudni akarok ?" Olvasva ezt itt hetedhethatar.hu/hethatar/?p=16635 - (pécsi vendéglők és vendéglősök,- stb.)
Megjegyzem: Reéh György (1862-1932) valamilyen emlékiratára (?) alapozva,- és vagy elhiszi az olvasó, vagy nem. [Viszont a régi történetek utáni kutakodás is nem egyszer igen időigényes.- és ki tudja,mennyire "urbanlegeds" ] (reménykedjünk, hogy 100 év múlva...majd' ráakad egy hozzánk hasonló "kutakodó" ember az írásainkra... ) - (na, lesz is gondja...) :-)

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.12.09. 09:02:22

A kakaós csiga-sütés az egy dicsérendő dolog. No de hogy egy szót sem "vesztegettél" arra a csodálatos kis pipacsos tányérra - nem is értem... Hát az annyira gyönyörűséges, hogy még ! Akár márkás, akár nem az, azonnal a szívembe zártam. Részben, mert nagyon szeretem a pipacsokat ( a lakásomban 3 pipacsos festmény is van!) másrészt ez valahogy egyszerűségében is nagyszerű. Örülök, hogy a csiga pont erre került !

MULTMENTO 2011.12.09. 16:40:41

@futótűz: Nálatok legalább úgy tűnik, mintha lenne dokumentum alapja, mert régi újságokból van kivágás "bizonyítéknak". A csokoládés tekerge nagyon műszónak hangzik, és mintha szerző üzenne: "Te Kerge ezt elhiszed?" Amennyniben több időnk lenne, mi biztos utána tudnánk járni az igazságnak.
@aranyosfodorka: A pipacsos készletet én is szeretem. Napjaink távol keleti tömegterméke, mégis szép. A pipacs nálam is kedvenc, fényképezni is szeretem. Talán majd jövőre, ha lesz egy jó gépem több pipacs lesz itt a blogon is.
süti beállítások módosítása