Barárom mesélte, hogy nemrég még megvolt otthon a családi többgenerációs diótörő kopottan, csúnyán. Az egyik nagyáruházban kifüggesztve aztán meglátta álmai diótörőjét. Ragyogott fényesen, és a fogója pedig gumírozott volt.

"Remek darab, gondolta” — aztán a kosarában landolt a diótörő is sok más olyan élelmiszer és egyéb tárgy mellett, melyek nem voltak a bevásárló listán.
Otthon aztán a régi családi diótörő ment a szemétbe, és az új fényes elfoglalta helyét. A diótörő a konyha egyik dísze lett, mindaddig, amíg az őszi diótermés meg nem érkezett. Élvezet volt törni a diót az új törővel. Ment is a munka serényen. Amikor is egy keményebb hélyú dió következett.
Nem akart eltörni, aztán barátom jól megszorította, és eltörött. Természetesen nem a dió, hanem a diótörő.
Maradt is dió egészben, de a dióbélből még egy dióskalácsra való sem jött ki.
A régi jó diótörőmet meg kihajítottam.”  — fejezte be a történetet barátom.
„Majd hozok én neked diótörőt a bolhapiacról.” — ígértem meg barátomnak.
A következő bolhapiacon aztán egy nagy fadobozban megláttam egy masszív békebeli   diótörőt. Kisebb alku után megvettem, aztán barátomnak ajándékoztam. Örült is neki.
 
Közben elkezdtük megviszgálni az eltört diótörőt. Kiderült, hogy a csillogó felszín alatt, szürke rideg öntvénytest van. Egyszerű spiáter anyag. Rögtön utána is néztünk: SPIÁTER (más néven zamak), cink-alumínium ötvözet, kismértékű rézadagolással, amit a szilárdság javítása érdekében adnak hozzá. A „rézcseppek” elkülönülnek az alumíniumtól, mint a betontól a vas. Alacsony olvadáspontú, nem mágnesezhető, szürkés színű ötvözet. Sűrűsége kb. a vaséval egyezik meg, de könnyebben deformálódik, kopik. Főként gázfegyverekben használatos, amelyek ebből kifolyólag rövid élettartamúak (200-300 lövés). Mivel szilárdsága alacsony, erős igénybevételű használati tárgyak készítésére alkalmatlan. Dísztárgyak, és kis mechanikai igénybevételnek kitett eszközök készülnek belőle: kulcsok, levélnehezékek, de mivel nagyon jól önthető, bonyolult formákat lehet kialakítani, öngyújtó, karburátor, gáz- riasztófegyver stb. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Spi%C3%A1ter)
 
Én biztos vagyok benne, hogy a gyártó is tudta, hogy ez a ditörő nem egy örökéletű darab. Csak tudnám, hogy a fogyasztóvédők ilyen termékre miért adnak ki engedélyt?
 
A kép illusztráció, és nem az eltört diótörőröl készült!

Szerző: MULTMENTO  2012.02.23. 17:41 2 komment

Címkék: fa fém

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr284187359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.02.23. 18:42:25

Bizony, bizony egyre inkább meg kell gondolni,hogy a (véletlenül) még meglévő régi használati tárgyaink közül mi az, amit kidobunk...Én még mindent megbántam eddig...azt is, ami elöregedése miatt már nagyjából tönkrement. Talán mégis érdemes lett volna megpróbálni a megjavítását.

futótűz 2012.02.25. 13:05:19

Hogy milyen anyagból készült, ill. spiáter volt e, nem tudom. De az biztos, hogy kb. egy 1 cm átmérőjű faágat akart elvágni az ismerősöm a metszőollóval és az is eltörött ! Mondanom sem kell, hogy a T***O-ban vette és (szerintem) gyanúsan olcsó volt.
Később olvastam a kertész tanácsai között, hogy a "jó szerszámra" ( beleértve a metszőollót) ne sajnáljuk a pénzt !
Ritkán járok T***O-ba, egyszer láttam a "részleget," ahol mindenféle olcsó szerszámok (is) voltak kirakva. Na, akkor megtiltottam ismerősömnek,hogy onnan bármit is hozzon haza ! Pl. fanyelű csavarhúzókat, kalapácsot és ne soroljam. (Megjegyzem a kalapács feje is kettétört- anno.) Ki ne feledjem a "fúrókészletet!"- mert a fúrószár nem tört el !- hanem elgörbült ! ( kb. 90°-ba!) Megjegyzem 6-7 napja (?) - a hólapátot törte el ismerősöm... (nem azt a műanyagot, hanem a fém lemezből készültet...)
süti beállítások módosítása