Egy kis palota, mely előtt én sokszor megyek el. Amikor még ezt a Zerkovitz (forrás: http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/33828/vamosi-janos/van-a-bajza-utca-sarkan-zeneszoveg.html) megírta, biztosan úgy volt, mint a szövegben:   

 „Van a Bajza utca sarkán egy kis palota,
Kisasszony, ha unatkozik, jöjjön el oda,
A kapuja mindig tárva, a gazdája Magát várja,
Szép kisasszony, jó kisasszony, jöjjön el oda.”
 
Ezzel szemben évek óta azt tapasztalom, hogy a palota zárva, és rajta öles betőkkel, hogy eladó, vagy kiadó. Nem járnak már oda az újságírók, sem, mint régen. A vakolat is szép lassan hullik. Ugyankkor egy olyan szecessziós palota, mely megmentésre érdemes. Lassan már a tipikus  szecessziós „ostorcsapás motívum”-ok is lehullanak a homlokzatról. Mondhatni ostorcsapás ez a sorstól.
A palota sarkánál pedig egy újabb régiségre léphetünk. Ez már vagy száz éve ugyanúgy dísze a járdának. Ez nem más, mint a palotát is árammal ellátó, egykori kábelcsatorna akna fedlapja. Felirat szerint még egyenáramot szolgáltatott a környékbeli palotákhoz.
Az egyenáramú szolgáltatásról: „Jellemző Budapest villamosításának esete. 1893-ban kezdődött a közcélú áramszolgáltatás - egyidejűleg egyen- és váltakozóárammal. A Belvárost egy osztrák-magyar tőkeérdekeltségú vállalat egyenárammal, a többi városrészt a Ganz váltakozóárammal látta el. A VII.-VIII. kerület egyes részein még az 1950-es években is egyenáram volt az ott lakók nem kis bosszúságára, hiszen nem lehetett korszerű rádiót, TV-t, mosógépet működtetni.
A két vállalatot az 1910-es évek során a főváros megvásárolta (az MV-t 1914-ben, a BÁV-ot 1918-ban) és egyesítette a fővárosi gázszolgáltatóból kiváló Budapest Székesfőváros Elektromos Művei Rt.-vel, amely 1912-ben lépett a piacra.[2]

Szerző: MULTMENTO  2012.04.02. 10:11 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr324355609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.04.02. 15:56:08

Nagy kár az ilyen, s ehhez hasonló épületek lepusztulni-hagyni. Sokszor olyan érzésem van, mintha készakarva tennék. Hagyják összedőlni, és ha összedőlt, vagy életveszélyessé vált, akkor rögtön sikeredik valami modern rútság a helyére....

futótűz 2012.04.02. 16:25:24

Mint "vidéki ember..." a leírtakból nem tudom megállapítani, hogy laknak-e benne vagy sem ? (ami lényegtelen)
Igaz,csak a II. és XIII.ker. ingatlanadót ( vagy építményadó a neve ?) - ismerem... mert vagy 4 éve fizetjük...
Pécsett az "üres" (nagyobb "ingatlanokat") mint pl. az A/1 laktanya,vagy a MIZO épülete - (gyorsan) elkezdték bontani!
(Érdeklődőbbek megtalálhatják a cikkeket arról a neten.)
Na, de nehogy én "adjak tippeket" a tulajdonos(ok)nak ! :-) :-)
süti beállítások módosítása