„Ott repül a kismadár” — Mondták ezt annak idején a fényképész műtermekben a gyerekeknek, hogy jó képek készüljenek. Nem tudom ez a mondás honnét ered, de Mai Manó fényképész egykori műtermének és otthonának legalább száz évvel ezelőtt készült Zsolnay kerámia díszében már felismerhető ez a jelenet.

„A nyolcszintes épület 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták.” Információ innét: http://maimano.hu/maimanohaz.html
Az épület Pécsett készült kerámiadíszítésében felfedezhetőek a ház egykori funkciójára utaló motívumok. A ház homlokzatás megjelennek angyalkák fényképezőgéppel, ecsettel, korsókkal. A legjobban mégis az tetszett, amikor megláttam a kismadarat, a fényképezőgépet tartó angyalka felé repülni.

Szerző: MULTMENTO  2012.05.17. 01:39 5 komment

Címkék: arizona épület zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr524507632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.05.17. 08:22:56

Áh, nem is tudok már mit mondani - pedig azt is tudom, hogy várnak még rám meglepetések...
Milyen jó is lenne, ha valaki rászánná magát és összegyűjtené egy könyvben az ilyesféle Zsolnay emlékeket is.
Bár....
Épp tegnap láttam egy Zsolnay-s könyvet 7 ezerért.(Ami lehet, hogy a munkáért nem sok pénz, de kifizetni, főleg annak, aki "csak úgy" szeretné - egy vagyon.)

MULTMENTO 2012.05.17. 14:39:25

@aranyosfodorka: Több éves projekt lenne összegyűjteni a hasonló Zsolnay emlékeket, főleg úgy, hogy az könyv alakban kiadható legyen.
Azon már gondolkodtam, hogy Zsolnay tematikus városnéző túrát tartok Budapesten ismerőseimnek, ilyen csodákból. Persze Nélküled nem csinálnék ilyen túrát :-))

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.05.17. 18:02:52

:-) csak fotózz lelkesen ! Várom a folytatást.

futótűz 2012.05.18. 07:59:14

(Nem tudom, ismered-e ?- remélve,sikerül a linket beírnom...)
parisigaleria.worldpress.com/2012/03/07/zsolnay-markajegyek-es-a-muveszek-jelzesei-a-tol-z-ig/
(Tudom, régebben volt "anyagod" erről.)
Én is véletlenül akadtam rá, mert pl. Kaldewey Kelemen egyik pécsi festménye után kutakodtam a neten.
[Mivel facebookozol is (?) - esetleg ajánlom a Pécs Története és a Pécs Képalbumot ( néha elég sok "érdekességet" ott is lehet olvasni ? ) - meg a régi fotók ! ] -
Nem kisebbítve az előttem szóló "terveit" - igen sok "városnéző túra" van Bp.-en ! Igaz, "Zsolnay-túráról" még nem hallottam,- de pl. Bauhausról és másokról igen. [Főleg a XIII.ker.jár ebben az élen ? ](facebook oldaluk : Pozsonyi Piknik ?... pontosítandó) ?-)na, de ne egy "vidéki" "ossza az észt"... a távolból ! :-) :-)

futótűz 2012.05.18. 08:06:43

Természetesen, nem sikerült...
talán így :
parisigaleria.wordpress.com/2012/03/07/zsolnay-markajegyek-es-a-muveszek-jelzesei-a-tol-z-ig/
ismerjem el, 2 napja (?) sikerült eljutnom a könyvtárba... és "1000-el olvasok" (olvasnék) - megjegyzem még : ledöbbentem, (?)hogy ismét találtam 2 könyvet (Pécsről) ami a PEK 2010 idején (?) került kiadásra,- de már... "letettem arról," hogy "mindent tudni akarjak!" (!)- és főleg arról, hogy "könyvet birtokoljak" (vegyek)
süti beállítások módosítása