Az előző hétvégén vettem egy piros füles csuprot. Az alján már két lyuk is van - így ha nem foltoznám meg -, csak fakanáltartónak jó. Valójában annak is szántam, mert a korábbi fakanáltartónak használt kancsó szűk is, és borulásveszélyes, mióta rászokott a család a használatára. Már mindenféle nyeles eszközöket dugnak a fakanalak mellé, amelyeknek korábban a fiókban volt a helyük.  Amikor megláttam úgy gondoltam, hogy át fogom festeni, mert fakó színűnek tűnt. Fehér pöttyöket is gondoltam rá, hisz már van egy fehér pöttyös piros cukortartónk. Otthon aztán alapos mosogatás után, a csupor visszanyerte régi fényét. Belepróbáltam a fakanalainkat. Nekem most így is tetszik. Nemcsak a pöttyös az igazi!

A fakanáltartómról tárgyilagosan: A piros zománcozott füles csuprot a Szovjetunióban készítették, hisz az alján ott a jelzés. A CCCP-ben gyártott zománcedényekből igen nagy szériákat készítettek, így nem csodálkoznék, azon, ha ilyen csoportból még több ezer is felbukkanna. Lehetett is ilyeneket látni orosz filmekben. 

fakanaltarto.JPGfakanal4.JPGfakanal5.JPG

Szerző: MULTMENTO  2012.10.14. 06:57 4 komment

Címkék: fa zománc kerámia kgst

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr804830272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.10.14. 08:50:16

Ez jó! :-)) Kedves kis darab. Én nem tudom otthon hogy van, de itt szinte alig vannak zománcozott edények. Van helyette mindenféle újkori csodaság, de a jó öreg zománcozott lábosok eltűntek. Hét év alatt egyszer láttam, meg is vettem. Nekem hiányoznak. Szerettem őket.

kisbela 2012.10.14. 08:56:13

Foltozásról jutott eszembe:drótostót.
1960-as években még láttam őket,mint ahogy még ószerest,jegest,köszörűst(biciklivel)és zenészeket.Belső udvaros,körfolyosós házban laktunk,mindig bejöttek és írtózatos erővel ordítottak.
A sarki kocsma elé,meg délutánonként jött a verklis.Őt szerettem.Fekete volt a szerkezet,két fakeréken tolta és aranyszínű pufók angyalkák voltak rajta.

MULTMENTO 2012.10.14. 14:30:48

@kisbela: A gyerekkoromban én is emlékszem a vándorló mesteremberekre. Felénk is járt lábos foltozó, de rá nem emlékszem. Vándor fodrász nyírta gyerekkoromba a hajam, mert a mi falunkban nem volt állandó fodrász. Akit legjobban kedveltem, az egy kosárfonó néni volt. Megengedte, hogy az árokparton, ahol fonta a borítót, megnézzük, hogy készül.

MULTMENTO 2012.10.14. 14:44:14

@ChristineK: Itthon sem lehet minden bolhapiacon kapni. Én például sokáig kerestem zománcos tányért. Úgy gondolom, hogy a pogácsámat felszolgálni abban a legstílszerűbb. Három év után bukkantam rá, de még meg kell foltoznom. Aztán bemutatom azt is :-)
süti beállítások módosítása