A Garmada önkiszolgáló bolhapiacon jártam. (honlapjuk: http://www.garmada.net/ ) Érdekes keveréke ez egy bolhapiacnak és egy önkiszolgáló áruháznak. Van ugyan előnye, de szerintem egy bolhapiac mégis csak az eladó és a vevő személyes kapcsolatáról is szól. A süteményes kínáló tálat melyet itt vettem és most bemutatok, a boltban történő második látogatásomkor vásároltam meg. Első alkalommal is kinéztem én magamnak, de addig nézegettem, míg aztán visszatettem a polcra. Másodjára egy héttel később is vizsgálgattam a tálat, de ekkor odajött hozzám egy kedves hölgy. A hölgy aztán elmesélte, hogy ez a tál az ő árukészletéből van. No, én rögtön megkérdeztem, hogy mi a tál története. Sajnos nem sokat tudott mondani róla.

Összesen annyit tudtam meg tőle, hogy a tálat egy hagyatékból megvásárolt szekrényben találták:

Nem sok információ, de mégis úgy döntöttem, hogy nekem ez a tál kell, és utána is járok én a történetének.Megvásároltam a tálat, aztán elkezdetem gondolkozni.

A süteményes tálat az teszi különlegessé, hogy nyolc arannyal írt aláírás díszíti, és nem is akármilyen művészek aláírásai. Név szerint — a sorrendet a véletlen szülte —az alábbi művészek aláírásai vannak a tálon.

Ruttkai Éva (született: Russ Éva, Budapest, 1927. december 31. – Budapest, 1986. szeptember 27.) http://hu.wikipedia.org/wiki/Ruttkai_%C3%89va

Mikes Lilla (Született: 1924. július 4. Meghalt: 2004. december 8.) http://www.nol.hu/archivum/archiv-343881

Tábori Nóra (Temesvár, Románia, 1928. június 15. – Budapest, 2005. november 23.) http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1bori_N%C3%B3ra

Gregor József (Rákosliget, 1940. augusztus 8. – Szeged, 2006. október 27.) http://hu.wikipedia.org/wiki/Gregor_J%C3%B3zsef

Dunai Tamás  http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunai_Tam%C3%A1s

Dévai Nagy Kamilla  http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9vai_Nagy_Kamilla

Pitti Katalin http://hu.wikipedia.org/wiki/Pitti_Katalin

Hernádi Judit http://hu.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1di_Judit  

 sutemenyes2.jpg

Először is érdekelt, hogy vajon az aláírásuk csak hamisítvány, vagy eredeti.

Már sokszor olvastam én a  Magyarországi autogramgyűjtők blogját,   http://autogram.blog.hu/. Írtam a szerzőjének és küldtem is a tálról egy fényképet. Nem sokkal később választ is kaptam: „Az aláírások igazinak tűnnek, gondolom nem egy időben kerültek a tányérra, hanem fokozatosan. A keletkezésről persze csak az eredeti tulajdonos tudna beszámolni.”

A tál igaz történetéről egyelőre ennyit lehet tudni. Írói fantáziánk természetesen végtelen. A végtelen közül az alábbi kettő tűnik a legvalószínűbbnek:

Ad1. : Egy cukrászdában egyszerre ünnepelt a 8 művész egy születésnapot, vagy valamely más neves eseményt. A tál tulajdonosa pedig megkérte mindegyik művészt, hogy dedikálja az arany tollal a tálat.

Ad2.: A nyolc aláíró mindegyikének kedvenc cukrászdájában a tulajdonos apránként kedves vendégeit megkérte, hogy írják alá a fehér tálat.

A tál valódi történetét és tulajdonosát még nem ismerjük. Én nem tartom lehetetlennek, hogy a poszt olvasói között lesz olyan, aki a tálat felismeri, és többet tud róla, mint eladója, és a blog szerzője. Itt az idő, én kíváncsi vagyok. Nagyon örülnék neki, ha kiderülne :

Ki és miért gyűjtötte be pont ennek a nyolc művésznek az aláírását?

Miért erre a fehér porcelán tálra?

Mikor és hol készültek ezek az aranyos aláírások?

Képek: A tálunk a tálalószekrényen. A tál hátoldala.

sutemenyes1.jpg

sutemenyes3.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.03.16. 07:48 3 komment

Címkék: porcelán emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr415136136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.03.16. 09:33:27

Nem is értem, első megnézésre miért nem hoztad el ? Szerintem ez egy szenzációs darab. Kíváncsi vagyok, kiderül-e a tányér története ?

Dévai Nagy Kamilla 2013.03.26. 13:11:27

Hej, de örülnék, ha nekem lenne ilyen tálam!!!!!!!! A története egyszerű. Mikes Lilla pár évtizeddel ezelőtt a Korona Cukrászda égisze alatt létrehozta a Korona Pódiumot, mely önálló esteknek, két-három személyes előadásoknak adott otthont.(De jó lenne valami barátságos játszó-lehetőség ma is......)
És Mikes Lilla ötlete volt, hogy készüljenek ilyen tálak az akkor legtöbbet ott játszó színészek, előadóművészek aláírásával. Eléggé korlátozott számú példány született, ezt elsősorban díszvendégek kapták, akik a Korona Pódium előadásait látogatták. Az aláírásunk pedig abszolút valódi, úgy lett beleégetve, legyártva a tányérra. És készült jó pár ilyen sál is, amelyen szintén a mi aláírásunk látható, fekete-fehér mintás.....Nekem a tálból sincs,a sálból sincs példányom..... Szeretettel: Dévai Nagy Kamilla

MULTMENTO 2013.03.26. 19:16:46

@Dévai Nagy Kamilla: Nagy öröm nekem,- szinte hihetetlen -, hogy a tál számomra legkedvesebb dedikálójától tudtam meg a keletkezésének történetét. Volt egy olyan érzésem -amikor kézbe vettem -, hogy a Korona Cukrászdában kellene kezdenem az érdeklődést. Nem mertem elhinni, és mégis bebizonyosodott. Köszönöm ezt a hasznos információt.
G. József
süti beállítások módosítása