morlin-haz2.JPGA Kossuth Lajos utcán az egykori úttörő áruházzal szemben van ebben az utcában a kedvenc Zsolnais épületem. Jártam én ide kozmetikai cikkeket vásárolni már a 80-as években, mert ebben az épületben illatszerbolt volt. Ennek az illatszerboltnak még a háború előtti berendezése is megvolt, ezért öröm volt ide betérni.

Ez az épület szerves része a Kossuth utca egykori vásárló utcájának. Én azt gondoltam, hogy ennek az épületnek az egykori tulajdonosai is kereskedők voltak, akik a földszinti üzletben dolgoztak, az első emeleten éltek, és a többi emeletet bérlakásoknak adták ki.

morlin-haz1.JPGA Zsolnay épületkerámiás könyvből aztán kiderült, hogy az építtető a Morlin család volt. Utánanéztem, hogy mit is csinált a család a ház építéskor. Kiderült, hogy a családfő Morlin Emil jogi végzettséggel bíró miniszteri osztálytanácsos volt abban az időben.

„Morlin Emil, pedagógus, miniszteri osztálytanácsos, szül. Budapesten 1858 nov. 24. Középiskolai s egyetemi tanulmányait u. o. végezte. 1881. jogdoktorrá avatták. 1880. a vallás- és közoktatásügyi minisztériumba lépett s belépése ót folytonosan a népoktatási osztályban működik. Csáky Albin gróf volt kultuszminiszter megbízta a kisdedóvásról szóló törvényjavaslat elkészítésével. Munkálata az országgyűlési tárgyalások után csekély változtatással mint 1891. XV. t.-c. életbe is lépett. E törvény végrehajtásához a terjedelmes Utasításokat is ő készítette; ekkor a Ferenc József-rend lovagkeresztjével tüntették ki. 1895. királyi tanácsos lett s a minisztérium jelenlegi beosztása szerint a polgári, felsőbb leány- s az ipari és kereskedelmi szakiskolák ügyeit tárgyaló osztály vezeti. Már korai ifjúsága óta évenként nagyobb utazásokat tett, saját tapasztalásából ismeri Európa nagy részét, hosszabb utat tett Egyiptomba stb. Úti és régészeti tárgyú tárcacikkei a Fővárosi Lapokban és a Pesti Naplóban jelentek meg. Tanügyi tárgyú cikkeit (1883-92) a Néptanítók Lapjában s (1895) a Kisdednevelésben tette közzé. Önálló művei: A felségsértés a rómaiaknál (tanulmány a római büntetőjogról, Budapest 1882); A magyarországi népoktatásügy, kereskedelmi és ipari szakoktatás szervezete és közigazgatása (u. o. 1893, Lévay és Suppan társaságában). Az ezredéves kiállítás kisdedóvó intézeti csoportjának biztosa s miniszteri megbízásból a millenniumra a hazai kisdedóvó-intézetek történetét ismertető füzete írja.” Forrás: Pallas Nagylexikon http://www.kislexikon.hu/morlin.html

Az épületet tervezte: Korb Flóris és Griegl Kálmán, Épült: 1897

morlin-haz6.JPGAz épület egészére a historizáló stílus illenék, bár az ablakok fölötti virágdíszek már szecessziósnak mondhatóak. A tervezőknek ez az első közös építészeti munkájuk. Legnagyszerűbb közös munkájukat, a zeneakadémia épületét most éppen állványerdő takarja, ezért bemutatni nem tudom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

morlin-haz3.JPG

morlin-haz4.JPG

morlin-haz5.JPG

Szerző: MULTMENTO  2013.07.01. 07:19 1 komment

Címkék: épület zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr555383645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.07.01. 15:31:17

A mellette álló - hasonló, keskeny - épület is nagyon szép. Nem hittem, hogy valahol látni még "ORION" reklámot...egy matuzsálem.
süti beállítások módosítása