Erre az Rohbock acélmetszetre régóta vadásztam. Nem ritka, de általában drága, ha az elektronikus piactereken vadászik rá az ember. Ugyanakkor nem nagyon viszik, mert évek óta ugyanazok, ugyanolyan áron kínálják.

temeto_pesth1.jpgMiért akartam én ezt eredetiben? – gondolhatják többen. A kép a neten sok helyen fellelhető, a hozzá tartozó könyv letölthető, és olvasható az interneten. Valójában én sem tudom megmagyarázni, hogy miért kellett megvennem. Nagyon jó, hogy most megvan, és hamarosan a könyvtárunk falát díszíti.

temeto_pesth2.jpgPest legnagyobb XIX. századi temetőjéről nem sok hozzá hasonló kép maradt fenn. A temető egykori helyén most emberek százai tipornak, közlekednek, árusítanak, vásárolnak. Nem lehet már megtalálni azt a csendes, nyugodt kis ligetet, mely százötven-kétszáz éve még a Lehel piac helyén volt.

Az egykori temetőről az alábbiakat lehet tudni:

A Váci Köztemető, a Lehel út- Váci út szétválásánál kezdődött és az Aréna (ma: Dózsa György) útig tartott. 1830-ban kezdték átköltöztetni a Kerepesi temetőbe és a helyén alakult ki a Lehel piac. (innét: http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C5%91port%C3%A1rd%C5%B1l%C5%91 )

„Az 1790-es években a Váci út – Lehel utca – Taksony utca által határolt hatalmas háromszögben jelölték ki Pest város első központi temetőjét, az ún. "váci temetőt". Váchoz maximum annyi köze volt ennek a temetkező helynek, hogy az oda vezető út mentén feküdt, a városi "népnyelv" azonban így rögzítette azt. Nem csoda, ha ma tudomásunk sincs erről a kegyeleti helyről, hisz a terület már 1847-re megtelt és ekkor le is zárták. Temetni ide innentől kezdve nem volt szabad. 1871-ben aztán véglegesen a megszüntetéséről határoztak a városvezetők és rövidesen meg is indult a tereprendezés és a terület parcellázása.” Forrás: http://mienkahaz.blog.hu/2012/10/31/egy_elfeledett_temeto

A metszet alkotójáról: Ludwig Rohbock (Nürnberg, 1820. – Nürnberg, 1883.) német rajzművész és acélmetsző.

Életéről kevés adat áll rendelkezésre. 1855 körül dunai látképek sorozatát készítette. 1856 és 1863 között Magyarországot utazta be, tartózkodása során nevezetesebb tájakat és építményeket örökített meg számtalan metszeten és akvarellen. Rajzairól német mesterek acélmetszeteket készítettek. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Rohbock

temeto_pesth3.jpgA temetőről készült rajz nagy valószínűséggel 1953-ban készült, mert a metszet alsó sírkövén felnagyítva ez az évszám olvasható.

Szerző: MULTMENTO  2013.07.04. 06:56 Szólj hozzá!

Címkék: papír temető szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr415386163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása