Manapság nehéz megkülönböztetni az évszakokat. Most a múlt heti meteorológiai előrejelzés szerint éppen viharos esős hétvégének kellene lennie, ezért mi óvatosságból Budapesten maradtunk. Budapesten sok mindennel foglakozhat az ember fia. Mehetnénk akár megint szecessziós festményeket nézni múzeumba, jó pénzen. Szecessziós festményeket, mozaikokat a városban is nézhetünk akár ingyen is, csak tudni kell azt, hogy merre sétáljunk, és hol nézzünk fel a fejünk fölé. Hozni is fogok én ilyen szecessziós épületdíszeket, mert régóta gyűjtöm őket. A most következő épület a Károly körúton az Astoriához közel található.

negy_evszak0.JPG

„Az épület szépsége a rohanó hétköznapokban kevésbé érvényesül, mert izgalmas látványa jóval szemmagasság fölé kerül. Alsóbb szintjei üzlethelyiségeknek adnak otthont. Az eklektikus homlokzat középső tengelye három zárt erkélyt mutat, melyeket félköríves ikerablakok fognak közre, előttük csúcsosan kiálló, háromszög erkélyekkel. A szinteket kőkorlátos minta választja el egymástól. Az épület tetejét csúcsíves, öntöttvas tornyok koronázzák. Az aprólékos kőfaragásokat a legfelső emeleten csillogó üvegmozaik képek teszik hangsúlyosabbá. A Róth Miksa-féle mozaikok a négy évszak allegorikus nőalakjait ábrázolják. A Tavasz világoskék ruhában körülötte virágokkal, a Nyár arany szoknyában egy napernyővel látható, az Ősz kezében szőlőfürttel, míg a Tél szép, sötétkék bundába burkolózva.” Forrás: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2012/10/karoly-korut-14.html

negy_evszak1.JPG

negy_evszak2.JPG

negy_evszak3.JPG

Szerző: MULTMENTO  2013.07.06. 14:52 1 komment

Címkék: épület szecessziós épületdíszek

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr665393580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.07.07. 07:49:11

Valóban gyönyörű ! És kár, hogy az embernek többet kell a lába elé néznie, mint a magasba, gyanítom sok csodáról maradunk le így....még jó, hogy te néha nézel felfelé is :-)
süti beállítások módosítása