Megyek a Paulai utcán az Erzsébet tér felől a Liszt Ferenc tér felé. Az utca legrégebbinek tűnő házán látom a feliratot, hogy „ELSŐ PÉCSI BŐRGYÁR RT.” Elgondolkodtam rajta, hogy vajon ez a felirat egyidős lehet a házzal?

Én nem hiszem, mert a ház a XIX század első felében épülhetett, a bőrgyár pedig a XIX század első felében alakult részvénytársasággá. Nekem ez az épület annyira megtetszett, hogy le is fényképeztem.

A Bőrgyárról: „A Pécsi Bőrgyárat a Höfler-féle tímárságból származtatják, mely a Felsőmalom utcában működött. A vizet a Tettye-forrás szolgáltatta, mely a rómaiak által égetett agyagpalából épített vezetéken érkezett. Később a törökök is ezt használtak. A Höfler-család vállalkozása gyorsan ívelt felfelé, a cégből hamarosan manufaktúra lett. 1890-ben átköltöztek a Siklósi útra és 1912-ben a bőrüzem részvénytársasággá alakult át más részvényesekkel (Róth, Erreth, Tausz család, stb) együtt. Az egykor pár fővel működő kis cég már 260 munkást alkalmazó gyárrá változott. 1925-ben a gyár részvényesei bekebelezték a pécsi gépgyárat és a vasöntödét, így lecsökkentek a gépgyár karbantartási és gépjavítási munkálatai. …2009 márciusában végleg megszűnt a gyár” Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9csi_B%C5%91rgy%C3%A1r

Emlékszem, hogy a 80-as években még a Kígyó utcai gyári mintaboltban sorba kellett állni a vásárláshoz, mert a pécsi bőrgyár termékei mindig jó hírűek, jó minőségűek és keresettek voltak. A nagy múltú gyár sajnos mára megszűnt, de még itt Budapesten is büszkén viseli a kőbe vésett egykori nevét és társasági formáját.

Az épület műemlék, ezt írták róla: „A felirat szerint az Első Pécsi Bőrgyár egykori épülete. Szívet melengetően szép.” Forrás: http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=764

pecsi_borgy1.jpg

pecsi_borgy2.jpg

pecsi_borgy3.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.07.11. 16:05 Szólj hozzá!

Címkék: épület Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr925400638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása