A magyarországi német falvaknál soha nem hagyjuk ki azok temetőjét. A vértestolnai temetőben szerencsére régi sírkövek is maradtak. A régi sírkövek a Gerecse vörös márványából készültek, és szerencsére jó állapotban maradtak meg. Feleségem rögtön végig is nézte, hogy milyen hasonlóságot és különbséget lát más falvakban megismert sírkövekhez képest.

temeto_vt1.JPG

temeto_vt2.JPG

temeto_vt3.JPG

temeto_vt4.JPGEzt a Mózes X parancsolatát formázó díszítést máshol még nem látta.

temeto_vt5.JPG

temeto_vt6.JPG

A temetőben és a faluban sem láttuk kálváriának nyomát.  Ezen csodálkoztunk is. Aranyos Fodorka Listáján, aztán kerestem is, de nem találtam nyomát annak, hogy Vértestolnán lenne kálvária. A falu honlapján azonban megtaláltam, hogy kálvária itt is van, csak mi nem néztünk elég alaposan körül:  http://www.vertestolna.hu/esemenyek/1127-uj-staciok-a-kalvarian/

Legközelebb, ha arra járunk ezt is le fogom fényképezni, és Aranyos Fodorkának el fogom küldeni.

Szerző: MULTMENTO  2013.07.20. 14:49 1 komment

Címkék: temető szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr395405729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása