A VIII. kerület szégyenfoltjai után következzen egy tökéletesen felújított épület csupa téglával és Zsolnay épületkerámiával. Lehetne akár a palota negyed büszkesége is, de a Múzeum körúton megelőzi őt az ELTE Bölcsészettudományi Karának felújított épülettömbje.  

trefort1.JPG

Trefort u. 2.: Prónay-palota, Ma Hotel Mercure szállodaként működik a palota.

Épült 1890-ben

Tervezte Friedrich Lóránt

Építtette Rakovszky Géza

Ezt írták róla: „A sárga és vörös tégla homlokzatú palotát neoreneszánsz mintázatú terrakotta díszíti. A főbejárat téglapilléreit korintizáló oszlopfők koronázzák: elegáns, egyszerű formájukban az agyag jellege mutatkozik. A gazdagon díszített portált és az ablakokat virágfüzérmintás nyers és mázas kerámia keretezi, az emeleti kettős ívű ablaknyílások rozettás keretet kaptak. A második emeleti ablakok között férfi és női fejes tontó és egy bőségszaru, Fortuna fejes tontó kapott helyet. Az épület sarkán terrakotta mellvédes erkély, felette az építés 1890-es évszáma, színes mázú kerámiából.” Forrás: Zsolnay épületkerámiák Budapesten 74. oldal.

trefort2.JPG

trefort3.JPG

trefort4.JPG

trefort5.JPG

trefort6.JPG

trefort7.JPG

trefort8.JPG

trefort9.JPG

Szerző: MULTMENTO  2013.11.22. 06:00 1 komment

Címkék: épület emléktábla kerámia sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr405621276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.11.22. 08:16:07

Ez igen ! Erre öröm ránézni ! Csak
azt nem értem egész pontosan, hogy (a pénzen kívül) mégis minek a függvénye az, hogy az egyik romos, majd összedől, a másik meg ilyen szépséges ? Nem egyformán kéne óvni értékeinket ?
süti beállítások módosítása