Ma megint a nyolcadik kerület palota negyedébe kalauzollak Benneteket. A palota negyeden a Baross utca nagykörút saroktól mentem át az Astoriáig. Menet közben fényképeztem a blogom témájába illő épületeket és emléktáblákat. Nézzük sorra, melyiket, miért fényképeztem.

Jézus Szíve templom és rendház. Azt olvastam róla, hogy egy sor Zsolnay épületkerámia van rajta. Azt ugyan nem tudtam jól lefényképezni, de a templom megér néhány képet.

jezus_szive1.jpg

jezus_szive2.jpg 

jezus_szive3.jpg 

jezus_szive4.jpg

Szépen felújított kék színű lakóépület, rajta Katona József emléktábla. Sajnos az utcában nem mindegyik ház ilyen rendben tartott.Katona József emléktábláról: Alul a bal sarokban ülő Tiborc alak, bronz. Felirat: "Itt állott Karacs Ferenc rézmetsző háza, ahol/KATONA JÓZSEF/ 1811-ben és 1813-ban lakott/s a magyar tragédiaírás magasságai felé/vezető munkásságát megkezdette/BÁNK BÁN/ költőjének emlékezetére/halálának századik évfordulóján/állította Budapest/Székesfőváros/ közönsége/1830_1930."  Forrás: http://www.kozterkep.hu/~/3724/

katona_eml1.JPG 

katona_eml2.JPG

katona_eml3.JPG

Csokoládé mintabolt sarokháza. Többször jártam már a mintaboltban, több ajándék csokoládét és szaloncukrot vásároltunk már benne. A háznak legalább kettő híres lakója is volt.

csokolade1.JPG

csokolade2.JPG

csokolade3.JPG

csokolade4.JPG

Szerző: MULTMENTO  2013.11.28. 06:26 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr705623609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.11.28. 09:03:41

Milyen érdekes a kék ház melletti. Csak egy lakás/terasz szélességű épület lenne ? Hiszen a következő ház is egészen más stílusú. Tán valamilyen kis közt építettek be vele. Kár, hogy ilyen elhanyagolt, különösen szembetűnő a szép, új mellett.
Az Egressy Béni-s tábla elgondolkodtató. Tán nem volt pénz arra, hogy igazából "renoválják" a táblát, de valakinek igénye volt arra, hogy pótolja a hiányzó betűket ? Vagy ezek csak rozsa-nyomok ?

MULTMENTO 2013.11.28. 14:42:33

A kék ház melletti egy széles ház, de nagyon fura az állapota. A szélső lakás szélességű homlokzatrészen régebbi a vakolat, mint a beugrón. A tagolt homlokzatú ház a képen úgy néz ki, mintha több keskeny ház lenne egymás mellett, holott nem. Nagyon ráférne a felújítás. Az Egressy Béni emléktábláról a hiányzó betűket, mintha lefeszítették volna. Valaki tényleg ráfestett az üres helyekre, hogy legalább olvasható legyen. Így nem szép közelről, de messziről is olvasható. Születésének 200. évfordulójára biztosan felújítják.
süti beállítások módosítása