Régóta ismerem, én csak dologháznak hívom, mert a Dologház utcában áll. Tudom, hogy már nem dologház. Korábban ezen a helyen 1850-ben épült a főváros  Kényszerítő Dologháza. A Dologház elköltözött, és a helyén áll ma az Országos Nyugdíjfolyósító Központi épülete.

Az alábbi idézet nagyon jól mutatja be, miért épült, és miért is nevezték egykor Magyarország első felhőkarcolóját tulipános palotának.

budapest-oti-szekhaz-fiumei-ut.jpg„Amikor épült, akkor pedig OTI-palota, az országban frissen életbe lépett kötelező betegség- és baleset-, valamint nyugdíjbiztosítás adminisztrációját végző hivatal székhelye. Ekkor, a húszas évek legvégén saját épületét dolgozta át a megváltozott igényeknek megfelelően a Komor Marcell-Jakab Dezső építészpáros. Az első világháborút közvetlenül megelőző években a Budapesti Kerületi Munkásbiztosító Pénztár számára terveztek egy korszerű, de hamar szűkösnek bizonyult házat a város peremén, átellenben a Kerepesi temetővel; s bár szűk két évtized alatt nagyot fordult a világ, és a szecesszió alaposan kiment a divatból, igyekeztek egységes stílusban tartani a két épületet.  Az egybegyúrás ráadásul elengedhetetlen is volt, hiszen egy szűk saroktelken kellett elhelyezni minél több, hasznosítható négyzetmétert. Ennek a két körülmények köszönhetően született hát meg az ötemeletes épület fölé magasodó, tizennyolc szintes torony, amelyet tulipános pártázat koronázott, sarkain két emelet magas szobrok álltak őrt, és mind a négy homlokzatának csúcsán óra ült egy-egy kettős kereszt alatt. Nem volt olyan kilátóhelye Budapestnek, ahonnan letekintve ne ennek a felhőkarcolónak a látványa lett volna a városkép legmeghatározóbb igazodási pontja. Bekerült az útikönyvekbe, a szerencsések még a panorámateraszra is fölmehettek, hogy szinte madártávlatból vethessenek egy pillantást a fővárosra.” Forrás: http://nol.hu/kult/a_halara_itelt_felhokarcolo

dologhaz1.JPG

dologhaz0.JPG

Manapság csak megcsonkítva áll az egykori felhőkarcoló, de így is sokat lehet elidőzni a körbejárásával, és a domborműveinek a megtekintésével.

dologhaz2.JPG

Az első rögtön a gabonafeldolgozás folyamatát mutatja, vízimalommal. A második a keramikus műhelyt mutatja. Vannak póznán dolgozó villanyszerelők. Van itt dombormű a munkások legnagyobb ellenségéről az italozásról,  stb - stb. Aki ezt nem hiszi, az járjon utána!

dologhaz3.JPG

dologhaz4.JPG

dologhaz5.JPG 

dologhaz6.JPG

dologhaz7.JPG

dologhaz8.JPG

dologhaz9.JPG

További fotók és információk az épületről és díszeiről:

http://szoborlap.hu/16169_munkaado_tarsadalombiztositasi_emblema_budapest_bory_jeno_1930.html?l&nr=1

http://szoborlap.hu/13705_az_egykori_oti_palota_huszonot_allegorikus_dombormutablaja_i_budapest_biro_mihaly_1913.html?l&nr=1

Szerző: MULTMENTO  2014.01.18. 06:32 2 komment

Címkék: épület sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr355760508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.01.18. 09:06:27

1. Érdemes elolvasni a szoborlapos - nagyon részletes - épület-bemutatót.
2. Nagyon tetszik nekem ez a "Kényszerítő dologház" elnevezés. Ha feltámadnának az akkoriak, vajon mit találnának ki, a mai eszméletlen munkanélküliségre ? Csak nem valamiféle "munkatábort" ??!!

innovation 2014.01.19. 16:04:53

@aranyosfodorka: Sőt, ha feltámadnának az akkoriak, vajon mit szólnának ehhez a városhoz? Mi lett ebből a városból? Mit tett az utókor az épületekkel, az akkori álmokkal, tervekkel, emberekkel, stb...
süti beállítások módosítása