Elég jól ismerem Budapest hatodik és hetedik kerületét, mégis amikor a „Zsidónegyed” rejtett értékeit bemutató sétán vettünk részt, láttam, és fényképeztem újdonságokat. Találtam egy tíz évvel ezelőtti tanulmányt a neten, amely nagyon jól bemutatja a negyed épületeit, utcáit, házait. Ebből a tanulmányból emelek ki részleteket dőlt betűvel. A cikk végén megjelöltem a pontos forrás helyét is, akinek van rá ideje ajánlom letölteni, és elolvasni. Nagyon jó, korabeli fotókkal illusztrált tanulmány.

aranymuves1.JPG

A Kazinczy utca és a Holló utca az ezüst- és aranyművesek, ékszerészek utcájaként volt számon tartva. Erre még emlékeztet néhány elhagyott műhely, portál és felirat.

aranymuves2.JPG

Kazinczy utca 47. • Mika Tivadar Rézáru gyárának egyemeletes, esztergályos és fémcsiszoló műhelye (a kétemeletes, műtermes szecessziós lakóházzal együtt az önkormányzat bontását tervezi) Itt a bontás már nem történhetett meg, mert 2005-ben az épület műemléki védettséget kapott.

aranymuves3.JPG

Az épületegyüttes udvarán egy régi fügefa is van, és egy vörös márvány kút.

aranymuves4.JPG

A következő házat a túrán, külön nem mutatták be, de nálam a Zsolnay díszes ház a Rumbach Sebestyén utcában bármikor bejön. Glücksmann-ház, bérpalotának tervezte Román Miklós, és Román Ernő, épült 1913-ban szecessziós stílusban. A homlokzaton sárga tulipánmintás, mázas kerámialapok.

rumbach_utca1.JPG

 

rumbach_utca2.JPG

 

rumbach_utca3.JPG

Kazinczy utca 14. • volt Héber Andor-féle kályhagyár, mely egy egyemeletes korai lakóház udvarának beépítésével alakult (az épület fővárosi védelem alatt áll, így talán elkerüli a bontást) Udvarán működik a budapesti fiatalok egyik kedvenc alternatív kávéháza, a Szimpla, melyet azonban a kerületi önkormányzat nem néz jó szemmel. A 2004 nyarán a negyed üres lakóházainak udvarán megtelepedő, a városrésznek új arcot, hangulatot, pezsgő életet hozó alternatív kávéházak többsége idén már nem is nyithatott ki.

szimpla1.JPG

szimpla2.JPG

szimpla3.JPG

Dőlt betűs részek forrása Perczel Anna tanulmánya a negyedről: http://www.multesjovo.hu/hu/aitdownloadablefiles/download/aitfile/aitfile_id/435/

Szerző: MULTMENTO  2014.04.19. 05:24 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr966019202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.04.19. 11:21:43

Gondolhatod, hogy elolvasom !! Egyébként a fügefás-udvari kép szenzációs. Ránézve is regényt lehetne írni róla. Nagy szerencse, hogy megúszta a lebontást, bár kíváncsi vagyok, mikor és mit "hoznak ki" belőle. El fog veszni a hangulata...
Az efféle képekért nézem/olvasom a Wang folyót....

MULTMENTO 2014.04.21. 17:18:02

@aranyosfodorka: Tudtam én, hogy el fogod olvasni. A felújított épületeken megjelennek azért a múltjára emlékeztető apróságok. Nem fényképeztem le, de az egykori rézárugyár felújított épületének kirakatában egykor ott készül(hete)t réz használati tárgyak vannak. Vannak utcák, házak a negyedben, amit már eléggé elrontottak, de úgy látszik a városnegyed védőinek összefogása, és kitartása még megvan. Ez biztató.
süti beállítások módosítása