A bolhapiacon sokan árulnak képeslapokat mindenféle szelekció nélkül. Az egyik eladónál vagy 200 db képeslap volt feltornyozva. Egy hagyatékban volt mindegyik. A képeslapok többsége múlt század végi üdvözlőlap volt, mindegyik szinte újszerű állapotban. Kettő gyűrött, rossz állapotú képeslap volt közötte, ami nekem megtetszett. Csak ezt a kettőt vásároltam meg a kettőszáz közül. Amikor otthon alaposan megnéztem őket azt vettem észre, hogy a kettő képeslapot egyszerre, egy napon adták fel ugyanazon a postán Lucz Ferenc honvéd részére.

kolozsvar1.JPG

kolozsvar2.JPG

Nem írt hosszú üzenetet Terike, de Ferenc biztosan sokat nézegethette, és sokáig őrizgette ezt a kettő képes levelezőlapot.

kolozsvar3.JPG

A postai bélyegzése kettő történelmi tényt is bizonyít. Az egyik, hogy Kolozsvár 1944-ben Magyarországhoz visszacsatolt területként Magyarország része volt. Másik tény, hogy az Erdélyi Gazdasági Egyesület éppen abban az évben volt 100 éves. Az egyesületről bővebben: „Alapítójaként Teleki Domokost kell tekinteni, aki 1844. január 4-én felhívással fordult Erdély birtokosaihoz egy gazdasági egyesület megalakítása érdekében. 1844. március 4-én meg is alakult az EGE, melynek első alapszabálya kimondja, hogy célja: „...idővel honunknak oly annyira alant álló gazdaságát egész kiterjedésében mozdítani elő...”, azonban „...egyelőre munkálkodását csak a szorosabb értelembe vett földmíveléssel és ezzel szoros kapcsolatban lévő marhatenyésztéssel kívánja kezdeni”. Később az alapszabályt többször módosították, de mindenik szerint az egylet fő célja a mezőgazdaság haladását népnevelő munkával, tudományterjesztéssel, korszerű gépek és berendezések megismertetésével és elterjesztésével, nemesített vetőmagvak és tenyészállatok juttatásával, mezőgazdasági szakirodalommal, könyv- és folyóiratkiadással, tanfolyamokkal, előadásokkal szolgálni. 105 éves fennállása alatt tíz elnök vezette, köztük Mikó Imre (1854-76), Jósika Gábor (1916-31), Bethlen György (1931-36), Szász Pál (1936-42 és 1945-47; Dél-Erdélyben 1942-44) és Teleki Béla (1942-44). Alapításától 1936. április 6-ig nincsenek falusi szervezetei, s taglétszáma is csak néhány száz; ettől kezdve majd minden erdélyi megyében kirendeltségei, ill. gazdaválasztmányai és falvakon gazdakörei létesülnek. Lényeges demokratizálódás 1936-ban következett be, amikor Szász Pált elnöknek választva a földbirtokos arisztokrácia igényeivel szemben a kisgazdák tömeges érdekvédelme került érvényre, s az EGE népi szervezetté válik.” Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C3%A9lyi_Gazdas%C3%A1gi_Egyes%C3%BClet

kolozsvar4.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.05.07. 06:01 3 komment

Címkék: papír

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr966117758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.05.07. 20:04:55

Én csak azon gondolkodom, hogy egy mai Terikének (van még ilyen nevű kislány?) mit mondhat pl. ez a két képeslap ? Nagypapa-nagymama mesél-e neki arról (miképp az enyémek tették), hogy mi is volt, milyen is volt a háború ?
Vagy szabad neki megnézni a tévében a dokumentum filmeket ? És ha igen, mit ért meg belőle ?

Első mohikán 2014.05.07. 23:57:02

Elszorult a torkom a levlapokon olvasható verseken, annak ellenére, hogy én tudom, hazug propaganda volt.
Képzelem, hogy a korabeli közvéleményt és a katonákat mennyire be tudták ezzel csapni. Szomorú...

paráznabillegető 2014.05.08. 09:31:33

e?... a második lapon lévő duplafedeles(!) repülők... 44ben???
nem csoda, ha vesztettünk.
süti beállítások módosítása