Kiütéssel győzött ez a posztom, és megelőzött egy tucat többé-kevésbbé előkészített posztot.Nehezen tudok egy-egy posztot befejezni, mert mindhez újabb ötletek születnek, és képek készülnek folyamatosan.

kiutes-pappmodra.jpgPapp László gyerekkori lakóháza előtt gyakran elmegyek a XIII, kerületben, Minden alkalommal megjegyzem, hogy azon a szépen felújított házon, azt az ocsmány lemezkaput rég le kellett volna cserélni. Az biztos, hogy Papp László emlékét pillanatnyilag nem ez a ház őrzi a legszebb módon. Most éppen ez akadt utamba. Papp Lászlónak már életében sok-sok rajongója és emlékhelye volt. Úgy emlékszem a 70-es és a 80-as években a Lenin körút egyik sportboltjának kirakatát díszítette több Papp László relikvia.

Most csak ezt a néhány képet készítettem egykori lakóházáról, és a rajta levő emléktábláról.

Egy kis ismertető:  Papp László (közismert nevén Papp Laci, beceneve Görbe), (Budapest, 1926. március 25. – Budapest, 2003. október 16.) olimpiai bajnok magyar ökölvívó, edző, sportvezető.

Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, aki 1948-ban a londoni, 1952-ben a helsinki és 1956-ban melbourne-i olimpián nyert aranyérmet. A Budapest Bástya és a Budapesti Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban indult, 1946 és 1956 között hét országos bajnokságot nyert. Kétszeres amatőr Európa-bajnok. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a páratlan bravúr – 12 évig megőrizni a trónt – neki sikerült először. Azóta Teófilo Stevenson és Félix Savón (mindketten kubaiak) volt képes erre.

Papp Lacit mindmáig az ökölvívás legnagyobbjai közt tartják számon, Joe Louis, a Barna Bombázó, Muhammad Ali (Cassius Clay) és Iron Mike Tyson társaságában, jóllehet nem volt sem fekete bőrű, sem amerikai, sem nehézsúlyú, és profi pályafutását sem sikerült világbajnoki címmel megkoronáznia: az Európa-bajnoki övig jutott. Máig nem pontosan tisztázott politikai okokból nem engedték megküzdeni a világbajnokságért. Profiként 1957-től 29 találkozót vívott, ebből huszonhetet megnyert és kettő döntetlennel zárult, azaz veretlen maradt.

Mestere a legendás edző Adler Zsigmond volt, akivel majdnem tökéletes párost alkottak. Adler verhetetlen volt abban, hogy tudta, mikor milyen instrukciókkal kell a kötelek közé küldenie tanítványát. Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, a válogatott szövetségi kapitányaként (1969–1978, 1979–1992), Adler Zsigmond társaságában is számos siker kovácsa volt. A legemlékezetesebb talán a papírsúlyú Gedó György olimpiai aranyérme (München, 1972). Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Papp_L%C3%A1szl%C3%B3_(%C3%B6k%C3%B6lv%C3%ADv%C3%B3)

papp_laci1.JPG

papp_laci2.JPG

papp_laci3.JPG

Ajánlat:  http://www.papplaszlo.hu/index.php 

Szerző: MULTMENTO  2014.06.28. 06:00 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr546396931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.06.28. 08:30:15

Hát ha valamit, a boxot én nagyon nem szeretem - még rágondolni se, nemhogy nézni. Van benne valami nekem nem tetsző "állati"...
Azonban a kapu, az tényleg ronda. Sokszor gondolkodtam már (számtalan hasonlót látva), hogy akik ott bent laknak csak a kapujuk vonatkozásában ennyire igénytelenek, vagy egyébként is ?

csodatévő dzsagodar 2014.06.28. 22:14:02

@aranyosfodorka: Igen, a kapu is borzalom, de az a Papp Laci dombormű még rondább. Ilyet, (vagy egy kicsit jobbat) rajz szakkörön készítettünk 9 éves korunkban.

régi villamos 2014.06.29. 09:12:22

Én úgy látom a képeken, hogy amikor épült igényes kapu lehetett rajta, csak az idő megette. Felújításkor pedig az IKV. ilyenhez tudott hozzájutni (ne feledjük, hiánygazdaság volt!). Ma pedig nem elképzelhetetlen az, hogy az ott lakóknak nem jut elég pénze a helyreállításhoz.

Praktikum 2014.06.29. 10:09:57

Tisztelem és becsülöm sikereit és eredményeit az egyik legnagyobb magyar sportoló. Ma Ő " melyik országban" világhírű?
süti beállítások módosítása