Évek óta többször elmegyek a Wesselényi utca 17 előtt, Csodálom ezt a szecessziós épületet, mely az utca legdíszesebb házává teszi. A felirata szerint a „SZÉKESFŐVÁROSI CZIPÉSZ IPARTESTÜLET” részére épült 1905-ben. Nehéz elhinni, hogy száz évvel ezelőtt a cipészek egy ilyen székházat tudtak összehozni. Az én cipészeim, akikhez járok, panaszkodnak, hogy már alig tudják fenntartani a saját műhelyüket is. Ismerek egykori cipész üzletet, mely bezárt. Egyre kevesebben vannak, akik tovább viszik ezt a nagyon régi mesterséget. Az épület műemléki védelmet élvez, és ma a hetedik kerület művelődési házának használják.

czipesz1.JPG

Zártsorú beépítésben álló három, illetve négyemeletes, 3+3+1 tengelyes, U alaprajzú, szecessziós épület. Részben sávozott, részben klinkertéglával burkolt Wesselényi utcai főhomlokzata függőlegesen egy négyemeletes, három tengely szélességű bal oldali, egy három emelet magas, háromtengelyes középső és egy egytengelyes, szintén három emelet magasságú jobb oldali szakaszra osztható. A bal oldali sávozott vakolatkiképzésű homlokzatszakasz földszintjén két, pilaszterrel elválasztott nagy méretű, szegmentíves záródású üzletajtó nyílik Szemöldökük tagolt vakolatkeretezésű, mely középen a pilaszteren, a széleken a váll magasságában volutában végződik. A nyílások erőteljes zárókő-imitációja felnyúlik az álkonzolsorral alátámasztott tagolt osztópárkányig. Ugyanilyen kialakítású a középső homlokzatszakasz földszintje is, azonban itt három tengely figyelhető meg. A bal oldali homlokzatszakasz háromtengelyes emeleti része a 3. emeleti ablakok vállainak magasságáig klinkertéglával burkolt. Az 1. emeleti ablakok sima vakolatkeretezését a szárakon elhelyezett 3-3 négyzetes vakolatdísz tagolja. A tagolt könyöklőpárkányok alatti mellvédmezőben magyaros motívumú, színes mozaikképek állnak. Hasonlók díszítik a 2. emeleti ablakok mellvédmezőit is. A díszesebb kialakítású 2. emeleti ablakok tagolt keretezésűek, erőteljes szemöldökpárkányuk felett háromszögű, középen maszkokkal díszített oromzat figyelhető meg, mely felnyúlik a 3. emeleti ablakok könyöklőpárkányáig. A 3. emeleti ablakokat vállmagasságuk felett tömzsi pilaszterek választják el egymástól, szemöldökük körül a vállig lenyúló tagolt vakolatkeretezés figyelhető meg. A 3. emelet fölött húzódó erőteljes főpárkány fogrovatsoros díszítésű, képszékében keskeny mezőben szintén magyaros virágmotívumokból komponált mozaikok láthatók. A 4. emelet nyílásai pilaszterekkel elválasztott szegmentíves záródású ablakok, a vállakig lenyúló tagolt vakolatkeretezéssel, zárókő imitációval. A 4. emelet feletti mellvédpárkányt középen kisebb, a széleken nagyobb mezőkben álló magyaros motívumú színes mozaikok díszítik.

czipesz2.JPG

czipesz3.JPG

czipesz4.JPG

A középső homlokzatszakasz képét a sávozott vakolat architektúrájú 1. és 2. szintet átfogó, a díszterem megvilágítását szolgáló három, csúcsíves, neogót ablak határozza meg. Az ablakok tagolt keretezésű csúcsívei közötti klinkertéglával burkolt ívmezőkben koszorúkkal övezett címerpajzsok állnak, mellvédmezőjüket nagy méretű, színes mozaikképek díszítik. A mellvédpárkány az egész homlokzatszakaszon végigfut. A nyílásokat elválasztó falmezőkben középen 1-1 mélyített falfülkében elhelyezett, a szemöldök magasságától az ablakok közepéig lenyúló pilaszter áll. Az ablaksor felett magyaros füzérsorral keretezett kék mezőben felirat: SZÉKESFŐVÁROSI CZIPÉSZ IPARTESTÜLET. A 3. és 4. emelet ablakainak kialakítása, illetve a homlokzatszakasz kiképzése megegyezik a bal oldali homlokzatszakaszon már ismertetettekkel.

czipesz5.JPG

Az egytengelyes jobb oldali homlokzatszakasz földszintjén míves kialakítású kétszárnyú, üvegezett, díszes kovácsoltvas ráccsal ellátott szegmentíves záródású bejárati kapu áll. Keretezése azonos a többi földszinti nyíláséval, zárókövén azonban nagy méretű, férfi maszk látható. Jobbra, a váll felett építési tábla: KOPECZEK/MŰÉPÍTÉSZ. A szemöldök feletti törtívű osztópárkányon kovácsoltvas zászlótartó nyugszik, bekötővasai az 1. emeleti ablak mellvédjét díszítő két mozaikból indulnak. Az 1. emeleti ablak kialakítása a díszterem ablakait idézi. A címerpajzsok felett a középső homlokzatszakasz feliratának folytatásaként építési évszám: ÉPÜLT 1905. Dőlt betűs részek forrása: http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11573 

Szerző: MULTMENTO  2014.12.06. 06:52 Szólj hozzá!

Címkék: emléktábla szecessziós épületdíszek

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr66943961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása