Sokszor járok a Kassák Lajos utcában a kis bekerített lakótelep előtt. Már régóta be akarom mutatni, a Lengyelországból Magyarországra vándorolt munkáscsaládok egykori kis lakótelepét. Ma is elkülönül a többi környékbeli házaktól. Nem állapotuk, vagy koruk teszi különbbé, mert hasonlóan rossz állapotúak az utcabeli egyéb lakóépültek is. Valódi munkáskerület ez még most is. A kis lakótelep alapításának, és egykori lakóinak történetével tűnik ki. Az egyik épületén levő emléktábla röviden utal a telep keletkezéstörténetére.

lengyel_kolonia1.JPG

A XIX. században, amikor még Lengyelországgal határosak voltunk, akkor kezdődött ennek a telepnek a története.

lengyel_kolonia2.JPG

„A kilenc zárt tömbből álló lakótelep az Első Budapesti Gőzmalom dolgozóinak biztosított korszerű életkörülményeket a XIX. század második felében. Most először fordult elő, hogy lakás céljára épült ház és lakói emlékére állított táblát a helyhatóság. Korábban gyárak, üzemek és létesítőik sora előtt tisztelegtünk már ekképpen.

lengyel_kolonia3.JPG

Emléktábla őrzi mostantól a Malomházak történetét a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat javaslatára. A XIII. kerületi önkormányzat az egykor Angyalföldön – a mai Lőportárdülő területén – dolgozó munkásoknak állított emléket a Kassák Lajos utca 47-es számú ház falán.

lengyel_kolonia4.JPG

A XIX. században a mai Szent István körúttól északra fekvő területeken egymást érték a malmok, gyárak, ipartelepek. Az akkori törvények értelmében adókedvezményt kaptak a gyárnegyedekben élőknek munkáslakást építtetők, miután kiadták a lakhatási engedélyeket. Ezt kihasználva a nagytőkével rendelkező gyártulajdonosok, kereskedők alkalmazottjaiknak, munkásaiknak házakat építettek. Ezzel hozzájárultak az építtetők ahhoz, hogy Angyalföld egy háztömbökkel teli városnegyeddé alakulhasson.

lengyel_kolonia5.JPG

Ebben az időben az Első Budapesti Gőzmalmi Rt. vezetősége felajánlotta a kerülethez tartozó elöljáróságnak, hogy vállalja egy lakótelep felépítését, annak költségeivel együtt. Ebben a gyár malmaiban dolgozó munkások és családjaik leltek otthonra. A kerületi tanács az építkezés segítése érdekében jelképes összegért a Lőportár dűlőben kijelölt területet rendelkezésre bocsájtotta. Az 1885-ben felépült kilenc házból álló zárt lakótömb, amely a köznyelvben Kilenc ház, Kilenc ház-telep és Malomházak néven honosodott meg.

Az ikerházakat úgy helyzeték el, hogy a nap tizenkét óra alatt minden oldalról megvilágítsa azokat. A XIX. században forradalmi újításnak számított ez a lakótelep. Példaértékű volt, mert a munkásoknak jól felszerelt otthont és az akkoriban még ritkaságszámba menő komfortos életkörülményeket biztosított.

A mai napig számos egykor itt élt lengyel hozzátartozója emlékszik arra az összetartásra, gondoskodásra és családias légkörre, amely egykor a Malomházakat jellemezte.” Forrás: http://m.budapest13.hu/hirek/20100607/emlektabla-avatas-a-xiii-keruleti-malomhazakon

Ajánlom elolvasásra és megtekintésre az alábbi blogbejegyzést: http://kep-ter.blogspot.co.at/2013/01/angyalfoldi-setak-kilenchaz.html - írója alaposan utánajárt a kis lakótelep történetének, és példaértékűen dokumentálta le. 

lengyel_kolonia6.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.02.07. 06:04 3 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr387144945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.02.07. 11:00:38

Miket meg nem tudok általad !!! Köszönet érte. Érdekes barangolás volt egy letűnt világban.(Nagyon jók az ajánlott blog fotói!)

adamjanos 2015.02.08. 11:31:18

Nagyon érdekes bejegyzés. Annyi apró kiegészítést tennék, hogy a munkások nem azért jöhettek ide, mert "határosak" voltunk Lengyelországgal, hanem mert az Osztrák-Magyar Monarchia része volt Galícia tartomány, ami a mai Dél-Lengyelországot és Nyugat-Ukrajnát jelentette és mivel egy ország voltunk természetesen szabad volt a költözés és munkavállalás, akárcsak ma az EU-ban, illetve azon belül különösen egyszerűen a Schengen-zónában. Közös pénzzel, közös piaccal, egyenrangú nemzetiségekkel, fejlett és elég liberális jogrendszerrel az Osztrák-Magyar Monarchia kis EU-ként máig a legnagyobb fejlődést hozta el Magyarország számára is.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 17:57:11

No igen a Lengyelek mindenütt összetartanak, most is itt Angliában is szép kis kolóniát alkotnak. Mi meg ...
süti beállítások módosítása