Egész nap számítógép előtt ülve dolgozom, ami igen csak terebélyessé tett az évek alatt. Évek óta ezt a napi nyolc óra ülést ellensúlyozandó rendszeresen járok uszodába, és gyalog a munkahelyemre.  Ez a napi 7-8 kilométernyi gyaloglás sem segített testtömeg indexem lefaragására. Már évekkel ezelőtt láttam, hogy nyugaton sokan hódolnak a nordic walkingnak. Az idei évben aztán barátom rábeszélt, hogy próbáljam ki a botos gyaloglást, mert sokkal egészségesebb, és hatásosabb, mint a bot nélküli bejárás. Ráadásképpen megígérte, hogy ha bottal járok, akkor a hazafele út egy részén elkísér. Így aztán nem volt nehéz rábeszélni a Nordi Walkingra. Az irodaházunktól elindulva a kollégák egy kicsit furán néztek, ahogy elindultunk a síbotnak néző sportszereinkkel.  

liget_nordic1.JPG

„A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), amely egy finn szó, jelentése „botos gyaloglás”. Először gúnyos megjegyzések kísértek a Nordic Pole Walkingot Finnországban is. A "Feledékenyek sportja", szólt a kritika, utalva a Finneknél népszerű sífutás otthonfelejtett léceire. A cég felkérte Markot, hogy ne csak a sporteszköz fejlesztésében, hanem az új sport terjesztésében is működjön közre. Új értékesítési hálózat és új edzők, trénerek kellettek az új sporthoz, s új név is - Nordic Walking. Ezt az Exel Oyj, az INWA, a Nemzetközi Nordic Walking Szövetség létrehozásában látta biztosítottnak 2000-ben. A Nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondinövelő edzések.” Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nordic_walking

liget_nordic2.JPG

Szerencsére nem kell sokat autók mellett gyalogolni, mert közel van hozzánk a Városliget, amelyik ideális terep még a botos gyalogláshoz is. A ligeten máskor hamar át szoktam menni, de most alaposan körbejártuk, hogy megizzadjunk, és minél több zsírt égessünk.

liget_nordic3.JPG

liget_nordic4.JPG

Több ligeti nevezettességnél megálltunk. Itt éppen a liget egyetlen síremléke mellett pihentünk meg.

liget_nordic5.JPG

Buza Péter várostörténész hosszas kutatómunkával felderítette a sír történetét, és az alábbiakat írja róla:

Levéltári kutatások alapján kiderült, hogy az sírkő alatt Horváth Jakab (Grassalkovics herceg jogi igazgatója) 1806-ban elhunyt ügyvéd nyugszik, aki végrendeletében 700 forintot hagyott Pest városának olyan kikötéssel, hogy a Városliget, akkor „Ökördűlő”, majd „Battyány erdő” néven ismert terület belsejében temesse el, és sírhelyét „Fuit” feliratú sírkővel jelölje meg.. A sírhelyet Zitterbach Mátyás falazta ki téglával, a sírkövet pedig Okenfusz János készítette.

Horváth Jakab Toporcz községben született 1738-ban. Ügyvéd lett belőle, és igencsak jó módban élt (irodájában 30 jurátus dolgozott). Különc módon élt, megvetette a földi örömöket, nem nősült meg, állandóan a könyvtárában tartózkodott, nem volt vallásos. Viszont jakobinus volt, és a Martinovics- -féle perben vállalta az áldozatok jogi védelmét. Végrendeletében a teljes vagyonát jótékony célra ajánlotta fel. A sírhelyet először 1928-ban javították és faragott kőkeretet állítottak a sírkő elé. Időközben a város terjeszkedett, és a kieső mocsaras elhagyatott helyből kialakult a Városliget. A hatvanas években ismét felújították Évtizedeken keresztül még a Liget gondozói sem tudták, hogy a sírkőhöz sírbolt is tartozik. 1955-ben cserjeültetés közben fedezték fel.

liget_nordic6.JPG

1995-ben a Herminamező Polgári köre, jelesül Antal Sándor kőfaragó mester elhatározta, hogy a követ felújítja. Azt is elhatározták, hogy ha lehet a megújult sírkövet, a sírboltra teszik vissza.Hosszas kutatómunka kezdődött Buza Péter vezetésével, mert a korábbi leírások nem határozták meg a sír helyét. Modern technikai eszközöket is igénybe véve 1995. augusztus 30.-án megtalálták. Az elhunyt kettős koporsóban feküdt korabeli ruházatban. A sírhely tetejét vasalt betonréteggel lezárták és föléje az eredeti sírkő mintájára faragott sírkövet helyeztek. A sírhely köré kovácsolt vas kerítést került.

Azóta minden év Húsvét vasárnapján sírkoszorúzással nyitják a ligeti szezont. A sírkövön pedig maradt a felirat FUIT (Volt) Forrás: https://www.kozterkep.hu/p/66/A_FUIT_sir_rejtelye.html

liget_nordic7.JPG

Ha már az ember a ligetben gyalogol, meg kell állni olyan emlékműveknél, melyeket még nem mutattam meg. Itt van Pósa Lajos a szobra.

Pósa Lajos (Radnót (Gömör és Kis-Hont vármegye), 1850. április 9. – Budapest, 1914. július 9.), a magyar gyermekirodalom klasszikusa, dalszerző.

Egyszerű református földmívelő szülők gyermeke, akik a szépeszű fiút szegényes anyagi viszonyaik ellenére is taníttatták. A gimnázium hat osztályát Rimaszombatban végezte, a két felsőt Sárospatakon, majd a budapesti egyetem bölcseleti karán a tanári pályára készült és a rendes tanfolyamot el is végezte. Ezalatt folyton súlyos anyagi bajokkal küzdött. Mint egyetemi hallgató óraadással és a lapokba írogatással tartotta fenn magát. Öröme, vigasztalása a költészet volt; sőt feláldozta ez ábrándjának már-már biztosított életpályáját is. Volt kisegítő-tanár a fővárosi reáliskolában (a belvárosban, meg a Józsefvárosban is) egy évig; de egyrészt beteges volt, másrészt pedig minden áron költő akart lenni. Felhagyott tehát a kenyérpályával és folyton írt. Írói pályáját a Tóth Kálmán szerkesztette Bolond Miska c. humorisztikus lapnál kezdette az 1870-es évek elején mint rendes belső munkatárs; ily minőségben 1875-ig Csernátoni Ellenőrjébe is dolgozott, majd a Toldy István szerkesztésében megjelent Nemzeti Hírlaphoz került és 1881-től a Szegedi Napló munkatársa volt. Majdnem kivétel nélkül minden napi és hetilapba s folyóiratba írt, a fővárosiakon kívül számos vidékibe is. Mint munkatárs és segédszerkesztő Szegeden 1889 végéig működött, amikor mint már országszerte ismert gyermekköltőt a Singer és Wolfner cég egy megindítandó gyermeklap szerkesztőjéül meghívta Budapestre. Szegeden arany tollal tisztelték meg, eljöttekor pár száz gyermek arcképéből albumot nyújtottak át neki s a város intelligenciája búcsúünnepet rendezett tiszteletére. Ezután Budapesten működött, Benedek Elekkel együtt megindította az első irodalmi értékű gyermeklapot Az Én Újságom címmel, s annak szerkesztője volt. A gyermekköltészet mellett kiválóan a hazafias lírát művelte, nevezetes politikai események alkalmával gyakran adva kifejezést a hazafiérzésnek. Ilynemű költeményeinek lelkesítő hatása alatt határozták el és kötelezték magukat a gyorokménesi szőlőbirtokosok, hogy a költőt minden évben Lajos napján egy hordó ménesi borral tisztelik meg. Az első évi tiszteletadót 1896-ban külön küldöttség művészileg faragott hordóban adta át egy írói estélyen az ún. Pósa-asztalnál. 1901-ben megházasodott és anyja halála után feleségével együtt Radnótra költözött, azonban alig egy év múlva ismét visszatért a fővárosba. 1892-ben a Petőfi-társaság tagjának választotta.

Számos verskötete és több mint 50 kötetnyi gyermekverse jelent meg. Mintegy 800 dalt írt, ebből vagy 400 meg van zenésítve; a legtöbb magyar dallamszerző felhasználta szövegeit, leginkább azonban Dankó Pista és Lányi Géza. Műveit számos idegen nyelvre lefordították. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3sa_Lajos_%28%C3%ADr%C3%B3%29

liget_nordic8.JPGEgy nekem tetsző vers a mai napra:

A KAKUKKOS ÓRA

 Csöndes éjjel eltűnődöm
 A rég elmúlt szép időkön…
 Hol is vagytok, tarka lepkék?
 Kergetőzni úgy szeretnék!
 Gyere vissza, te csapongó,
 Aranyszárnyú kis pillangó!
 Elérlek a berek alján!
 Nefelejcses patak partján!
 Rád borítom a kalapom
 A vadrózsás domboldalon!
 … Üt az öreg fali óra:
– Száll a lepke, hull a rózsa! –
 Kakukk! Kakukk! Kakukk!
Gólya, gólya, hova lettél?
 Hol vagy, hiszen elmúlt a tél!
 Csűr tetején vár a fészked,
 Hol a tájat el-elnézted.
 Integet a nád a réten,
 Ring a nap a tó tükrében,
 Virágos az egész határ,
 Gyere haza, gólyamadár!
 Kelepeld be udvarunkat,
 Véges-végig kis falunkat!
 … Üt az öreg fali óra:
 – Nem jön vissza az a gólya! –
 Kakukk! Kakukk! Kakukk!
Eltűnődőm… Eltűnődöm
 A rég elmult szép időkön…
 Mintha most is, hej, hallanám:
 „Meséljen még, édes anyám!
 Arról a szép királylányról,
 Arany kertben arany fáról,
 Mese, mese, kis madárka,
 Kék a lába, zöld a szárnya…
 Danolja el a nótáját:
 Szedem, szedem szép rózsáját.”
 … Üt az öreg fali óra:
 – Hol van az a mese, nóta! –
 Kakukk! Kakukk! Kakukk!

Forrás: http://posalajos.com/lapok/tartalomjegyzek/posaversek/

liget_nordic9.JPG

liget_nordic10.JPG

Egyre több emlékmű van a ligetben. Hamarosan egy éve, hogy felavatták, azóta sem sokan látogatták. A Magyarországon nem nagyon ismert Kazah irodalmár szobrát a keleti nyitás politikájának köszönhetjük.

liget_nordic11.JPG

„Ibrahim Abaj Kunanbajuli (kazahul Ибраһим Абай Құнанбайұлы) vagy oroszosan Ibrahim Abaj Kunanbajev (Ибраги́м Аба́й Кунанбаев; Omszki terület, 1845. augusztus 10. – Szemipalatyinszki terület, 1904. július 6.) kazah költő, énekmondó, filozófus és műfordító. A kazah nép nemzeti öntudatát és önrendelkezését zászlajára tűző, a népi költők sorából kiemelkedő Ibiraj Altinszarin és Dzsambil Dzsabauli (Dzsabajev) mellett a modern kazah irodalom és irodalmi nyelv megteremtője. Költeményeinek tartalmi és formai újításaival munkássága korszakalkotó a kazah irodalom történetében.” Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ibrahim_Abaj_Kunanbajuli

liget_nordic12.JPG„Embereknek ne higgy, bárhogy dicsérnek

Embereknek ne higgy, bárhogy dicsérnek,

Képmutatásukkal csak megtévesztenek.
Magadban bízz, magadat húzd a bajból,
Segítőd a munkád, használd eszedet.
 
Hiszékeny ne légy, mért áltatnád magad,
Baj, ha dicséret, hízelgés elragad.
Másokkal együtt csak becsapjátok egymást,
Hát kell neked kergetni délibábokat?
 
Ha bánat emészt, magadat ne add meg,
Rádtörő szenvedélynek soha ne engedj.
Szállj magadba, szíved mélyéig merülj,
Mit ott találsz, az a kincs, csak az tartsd meg.”

Forrás: http://gepnarancs.hu/2014/05/szultan-a-varosligetben/

Nem bántam meg, hogy a botos gyaloglást választottam, mert így hazafele a sportolás mellett jutott egy kis idő a kulturális nevezetességek megismerésére, fényképezésére. Azóta, ha nincsenek nálam a botjaim, azt tapasztalom, hogy már tervezem a következő botos gyaloglást, és bot nélkül is figyelek a szabályos botos mozgásra.

Szerző: MULTMENTO  2015.04.04. 06:25 1 komment

Címkék: fa emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr697315608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.04.07. 18:33:44

Én is foglalkozom egy ilyen túrabot vételével - de előbb - gondoltam - kipróbálom majd magam anélkül. Bár a barátnőm, aki rendszeresen jár a kiránduló csapattal, nagyon rábeszél....
Pósa Lajosról nem is tudtam, hogy a verseit megzenésítették...
Kunanbajev .... hát erre meg mit mondjak ?....inkább semmit.
süti beállítások módosítása