A Kazinczy utcában már sokszor megálltam Scneider József egykori kártyafestő műhelyének emléktáblája előtt. Jó volna írni erről a helyről, és házról is.  Most a földszintjén esténként kocsma működik. A kocsmát 1987-ben nyitotta meg Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus. Először Szent Jupát volt a neve, a kenusok fiktív védőszentje után, később változott Wichmann kocsmájára. A kártyafestő műhely lebontása, és a kocsma megnyitása között is kíváncsi lettem volna a ház történetére, de nem találtam meg a neten a történetét. A kapu halmozott szimbólum díszei érdekessé teszik ezt a házat. Vajon egykori tulajdonosa miért rakatta a bejáratra a szabadkőműves szimbólum alá az ankh keresztet és a Dávid csillagot. A ház tűzfala egyedileg festett, és a mellette levő játszótér mögötti tűzfal is művészi festést kapott.

kartyagyar.JPG

A Tell-kártya a 1848-as szabadságharcot megelőző időben jelent meg, amikor Európa-szerte forradalmi mozgalmak érlelődtek. Az alsó és felső lapok alakjait a pesti kártyafestő Schiller 1804-ben írt, Tell Vilmos című drámájából vette, amelyet nálunk már 1827-ben Kolozsvárott színpadon is előadtak. Érthető, hogy Schneider nem a magyar történelemből választott szabadsághősöket kártyája illusztrálására. Az osztrák cenzúra elkoboztatta volna. Egy német szerző drámájában szereplő alakok ábrázolását azonban a Habsburg adminisztráció nem kifogásolhatta.

kartyagyar1.JPG

Schneidert nyilván inspirálta a dráma alapgondolata, a Habsburgok elleni küzdelem, amelyben Svájcnak is része volt. A műből nyolc alakot választott ki, hat lap a szabadsághős Tell Vilmost és társait, két lap a zsarnok helytartót, Gesslert és csatlósát ábrázolja. A király és az ász lapok rajza nem eredeti elgondolás. Lovas királyok már 16. századbeli kártyákon is előfordultak, a négy évszakot allegorizáló ász lapokra pedig szintén van példa Unger Mátyás győri kártyafestő körülbelül 1800-ból származó csomagjában.

A készítő neve a makk VII lapon van feltüntetve: „Zu finden bei Joseph Schneider in Pesth.” Az előállítás dátuma egyik lapon sem szerepel, Schneider működési idejét azonban ismerjük. A pesti polgárságot 1820-ban nyerte el, neve az 1842. évi pesti címtárakban megtalálható. A Kiskereszt utca 520. szám (a mai VII. kerületi Kazinczy utca 55.) alatt volt a műhelye. Schneider kártyalapjainak stílusa a biedermeier művészeti irányt követi, amely a 19. század első felében divatos volt hazánkban. A lapok hátoldala vörös márványerezésű. Ilyen reverzeket főleg a 19. század első felében készítettek. A felhasznált karton jellemzői az ez időszakban készített kártyák kartonjával azonosak. Mindezek az adatok arra utalnak, hogy a Schneider-kártya megjelenésének ideje a 19. század első felére, közelebbről az 1830-as évekre tehető.

magyar_kartya.jpgSchneider a 36 lapos kártyát rézbe metszette, s a fekete levonatokat részben sablonnal, részben kézzel festette. A piros, skarlátvörös, kék és barna színeket sablonnal vitte a 94 × 56 milliméter nagyságú lapokra, míg az arcot, a kezet és a ruházat apró díszeit kézzel festette rózsaszín, sárga, illetve halványzöld színekkel. A feliratok német nyelvűek - abban az időben még nem volt az ország hivatalos nyelve a magyar.

kartyagyar2.JPGA Schneider-kártya gondolati tartalmánál fogva népszerű volt, mert emlékeztetett arra, hogy az ország nem szabad a Habsburgok alatt, míg a svájciak már századokkal előbb kiűzték őket. Valószínű, hogy az 1848-as szabadságharc leverése után elkobozták, mert semmi nyoma nem maradt ebből az időből sem múzeumokban, sem a szakirodalomban. Ma már nem állapítható meg, hogyan került ki Angliába, de feltehető, hogy 1849-es emigránsok útján. Azt sem lehet tudni, hogyan került egyik kártyafestőtől a másikig, mert 1855 körül a pesti Giergl János már készített ilyen kártyát, majd ezt követően Schill és Tempel, Zsíros István, Griegl István és mások. A kártyafestők közül némelyik kissé változtatott az eredeti kártyán. Így Giergl János a Kuoni pásztort tök alsóként ábrázolta, Reding Itellt pedig megtette piros alsónak, vagyis felcserélte a színeket. A számos lapok közepén levő kis zsánerképek változatlanul maradtak, esetleg felcserélődtek. Az eredeti Schneider-kártyán az a jelenet, amelyen Tell Gessler parancsára lelőni készül nyilával a fia fejére helyezett almát, a piros VI lapon van. Gessler póznára helyezett kalapját, amely előtt az arra menő svájciaknak meg kellett hajolniuk, a piros IX lap ábrázolja. Tell búcsút intő felesége és gyermeke a zöld Vl lapon, a csónakon átkelő Tell pedig a tök VII lapon látható.

kartyagyar3.JPG

A bécsi Piatnik cég 1865 körül kezdte gyártani a kártyát, de átrajzolt formában. Az alakok azonossága, testtartása, öltözékének stílusa, az évszakokat allegorizáló ász lapok azonos kompozíciója kétségtelenül jelzi, hogy Schneider lapjait vették mintául. A monarchiában monopolhelyzetet élvező Piatnik gyár az eredeti Schneider-kártya két típusát alakította ki néhány lap rajzának megváltoztatásával. Az egyik változatban a nyarat megszemélyesítő, kaszát tartó ifjút (tök ász) felcserélte sarlót tartó leánnyal: a makk ász tűz mellett guggoló férfialakját pedig rőzseköteget cipelő öregasszonnyal. A másik változatban a Kuoni pásztornak (piros alsó) széles karimájú kalapja van, s jobb kezét szájához emeli, Stüszi vadász (tök felső) a bal karját esküre tartja, a zöld ász szüreti jelenetéből pedig az egyik alak elmaradt.

kartyagyar5.JPG

Az első világháború után a monarchia széthullott, de a Tell-kártya megmaradt, s tovább gyártották hazánkban, valamint Ausztriában és Csehszlovákiában is. A második világháború végéig nálunk mindkét változat előfordult.

kartyagyar4.JPG

Amikor a Piatnik cég a második világháború után Ausztrián kívüli vállalatait elvesztette, s azok önálló gyárakká alakultak, a két típus területileg elkülönült. A magyar Játékkártyagyár, mint a budapesti leányvállalat utóda, a második változatot gyártja „magyar kártya” néven. A bécsi Ferdinand Piatnik & Söhne cég az első típust adja ki „Doppeldeutsche Schnapskarten” elnevezéssel: Piatnik prágai vállalatának utóda, az O.T. K. (Obchodni Tyskarny P. N. Kolin) szintén az első típust gyártja, de feliratok nélkül. A kártyát ott „Dvouhlavé Hrací Karty”-nak hívják.A több mint másfél évszázados múltú kártyának az ad sajátosságot, hogy az általánosan használt és folyamatosan gyártott hagyományos kártyák közül az egyedüli, amely a lapjain levő képek témáját irodalmi műből meríti. Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_k%C3%A1rtya http://hu.wikipedia.org/wiki/Wichmann_kocsm%C3%A1ja

Szerző: MULTMENTO  2015.05.09. 06:39 8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr707419712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.05.10. 18:43:55

1. A legjobban tetszett a táblán látható "Pató Pál Párt" szöveg...Ezt ma is lehetne alkalmazni egyeseknek....
2.Nem nagyon ismerem a kártyát, sose szerettem/játszottam - de érdekes dolgokat meséltél róla.
3.Kár, hogy nem tudtál semmit kideríteni a különsös ajtó-ablak rács eredetét illetően....

MULTMENTO 2015.05.11. 07:45:31

@aranyosfodorka: Az ajtó ablakrácsáról még reménykedem, hogy érkezik információ kommentben. Volt már rá példa itt a blogon is hasonló problémamegoldásra.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.05.03. 09:49:07

@Vincze Miklós [grofjardanhazy]: Köszönöm, elolvastam, igen érdekes. (Halk kérdés és tudom, semmi közöm hozzá: de azt a sok mocskos kommentet miért nem törlöd? Igaz, a sötétség és a gyűlölet a fejekben attól még megmarad....)

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2016.05.03. 10:21:59

@aranyosfodorka: Szia! Azért, mert nem tudom – sajnos Facebook-kommentelés van, az ellen pedig én, az oldal egyszerű munkatársaként nem tudok mit tenni.

(Hónapok óta nem olvasok kommenteket, mert igyekszem vigyázni a vérnyomásomra.)

MULTMENTO 2016.05.03. 18:19:56

@Vincze Miklós [grofjardanhazy]: Jobb későn, mint soha! -- nagyon örültem, hogy most megtudtuk a kapun levő rács elhelyezésének okát. A sok mocskos komment sajnos nagyon jellemző. Nem véletlenül tiltottam le a blogon a reklámokat, így ugyan az INDEX címlapon nem ajánlanak soha, de nyugodtabb vagyok, mert a rosszhiszemű kommenteket kellene olvasnom és törölnöm.
süti beállítások módosítása