Bejáratok melletti emléktáblákból már nagyon sokat mutattam be, de a bejáratoknál levő kedvenceimből a kerékvetőkről még nem is írtam. Itt a nagyvárosban sokkal többet találok belőlük, mint vidéken. No, jó azért a szülőfalumban is volt a patak fölött átmenő híd két oldalán, hogy a szekerek nehogy a hídkorlát oszlopainak menjenek. Mi előszeretettel rúgtunk beléjük – ha átmentünk a hídon –, mert úgy gondoltuk szerencsét hoz. Ezen kívül még a cigánykerekezést gyakoroltuk sokat a réten, főleg azok után, hogy Almássy Zsuzsit láttuk cigánykerekezni a TV-ben.    

Kerékvető kőből, öntött v. kovácsolt vasból, fából készült egészen egyszerű dúc-forma vagy ornamentált konzol-alakú eszköz annak az elhárítására, hogy bejáró kapukon a kocsi kerekei a kapufélfának neki ne menjenek, vagy valamely lejtős oldalon vezető úton a kocsi le ne csússzék. Magasabb töltések szélein a Kerékvetőket sorjában 5-10 méter távolságban szokták elhelyezni.  Forrás: Pallas Nagylexikon http://www.kislexikon.hu/kerekveto.html

kerekveto1.JPG

kerekveto2.JPG

 kerekveto3.JPGEzt a kaput a Kassák Lajos utcában fotóztam. Nagyon szép lehetett, amikor még megvolt az ónémet kétszárnyas ajtó, és a bal oldalt is őrt állt a griff fejű kerékvető.

kerekveto4.JPG

kerekveto5.JPGAmikor még mind a kettő kerékvető megvolt katonák őrizték ezt a bejáratot, mert laktanya volt (Lehel úton fotózva).

kerekveto6.JPG

kerekveto7.JPG

A díszes ajtók még megvannak, de a bal oldali oszlopnak lába kélt.

kerekveto8.JPG

kerekveto9.JPG

A Damjanich utca 56.ajtófélfáit őrzik, de méretük szerint várkaput is védhetnének. Ajánlom a Lásd Budapestet blogban ezt a posztot: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2015/06/damjanich-utca-56.html  , még sok titkot megtudhattok a házról.  

kerekveto10.JPG

kerekveto11.JPG

A Damjanich 50 bejáratánál még most is funkciójának megfelelően szolgál, mert az udvaron autók parkolnak.

kerekveto12.JPG

kerekveto13.JPG

Ezekből a gömb alakú kerékvetőkből már sokat lekoptatott az idő vasfoga, és a szódás szekerének a kereke, hiába készültek Tardosi márványból.

kerekveto14.JPG

Itt sok kerékvető látható még: http://indafoto.hu/gyujtemenyek/kerekveto

Szerző: MULTMENTO  2015.06.24. 07:50 3 komment

Címkék: fém épület emléktábla öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr897552628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.06.24. 18:07:07

:- ) Egy srófra jár az agyunk ! Immmmádom a kerékvetőket ! Lásd:
aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/01/pecsi-kapubejarok-kerekvetok.html
Nagyon szépeket találtál te is .

Holdgyöngy 2016.01.22. 20:46:06

Köszönöm, hogy rájuk nyitottad a szemem. Eztán figyelni fogok. Most az esőcsatornákat fedeztem fel, szintén Kőszegről indulva. Akadnak kincsek, csak tudjuk mit nézünk,.

MULTMENTO 2016.01.23. 12:48:37

@Holdgyöngy: Az esőcsatorna sarki lefolyókat én is kedvelem. Itt Budapesten kevés igazán szépet lehet már látni, de vidéken is ha tönkremennek sokszor csak dísztelennel pótolják.
süti beállítások módosítása