strobl_alajos1.JPG

A Bajza utca 34 előtt gyakran megyek el, és még mindig nem mutattam meg Stróbl Alajos emléktábláját. Vártam, hogy talán egyszer majd jobban fényképezhető lesz, és rendbe rakják a bejárati kaput is. Decemberben aztán az emléktábla alatt meg is jelent a koszorú, de a kapu nem lett rendbe téve. Ez van, akkor így mutatom be a házat, melyben 30 évig élt, és mint az anyakönyvi bejegyzésből kiderült december 13-án hajnali négykor ment el.

strobl_alajos14.JPG

A lakóházából a műtermébe nem kellett sokat utaznia, hisz az ablakából rá lehetett látni az epreskerti műtermére. Az utca túloldalán levő epreskert kapujának kilincsét biztosan Alajos is sokszor lenyomta, hogy művésztársai között alkothasson. Tanítani sem kellett messze mennie, hisz ugyanebben az epreskertben oktathatta a következő generációt. 

strobl_alajos.JPGLiptóújvári Stróbl Alajos (Liptóújvár, 1856. június 21. – Budapest, 1926. december 13.) magyar szobrász, a századforduló magyar szobrászatának vezető egyénisége. Bécsben Caspar von Zumbuschnál tanult 1876 és 1880 között, már 1877-től kiállító művész volt. Fiatalon feltűnt Önarcképmása és Perseusa (1882) című szobraival. 1880-ban már épült a budapesti Operaház, s az építkezésnél épületszobrok elkészítésére nyert pályázatot, elkészítette a két homlokzati párkányszobrot (Cherubini, Spontini), ezután 1881-ben megbízást kapott Erkel Ferenc és Liszt Ferenc ülő alakjainak megformázására az épület főbejáratához. Ettől az időtől kezdve 40 éven át ő volt Magyarország legfoglalkoztatottabb emlékműszobrásza, állami, egyházi és magán megrendeléseket kapott. Egyben a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola tanáraként tevékenykedett szintén mintegy 40 éven át. Műterme Budapest VI. kerületében, az Epreskertben volt.

A görög-római művészet tanulmányozása erősen hatott a stílusára, de az aktuális nyugati stílusokat is kipróbálta (impresszionizmus, eklektika, szecesszió), s hamarosan kialakult az ő egyéni stílusa, a témát kifejteni, megmutatni a legmegfelelőbb eszközökkel (anyag, stílus). 1900-ban a párizsi világkiállításon Anyánk című életnagyságú, fehér márványból készült szobrát grand prix-díjjal jutalmazták. Köztéri, egyházi szobrai és síremlékei mellett nagyon értékesek az ő portrészobrai. Dőlt betűs részek forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B3bl_Alajos

strobl_alajos2.JPG

strobl_alajos3.JPG

strobl_alajos4.JPG

strobl_alajos5.JPG

strobl_alajos6.JPG

strobl_alajos7.JPG

strobl_alajos8.JPG

strobl_alajos9.JPG

strobl_alajos10.JPG

strobl_alajos11.JPG

strobl_alajos12.JPG

strobl_alajos13.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.01.09. 07:52 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr838233816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.01.09. 18:00:21

www.es.hu/kereses/szerzo/Str%C3%B3bl%20Alajos
Én ezt találtam, ill. megkerestem a hivatkozott 'és' cikket is.
Ismét újdonságokat tudtam meg......
Nem tudom, te ezt a fenti anyagot olvastad-e, ha nem, érdemes.

MULTMENTO 2016.01.09. 23:38:49

@aranyosfodorka: Nem olvastam a fenti anyagot. Köszönöm, elolvastam, és tényleg érdekes, és a hivatkozott is. Hamarosan újabb Epreskerti történetekkel jelentkezem, mert van még képem hozzá.
süti beállítások módosítása